Türkiye, neresi için hava sahasını kapattı?

Türkiye - 05-04-2023 17:59 1178 kez okundu.

Türkiye, neresi için hava sahasını kapattı?

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk hava sahası, Irak Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı iniş/kalkış için kullanacak hava araçlarının kullanımına 3 Nisan itibarıyla kapatılmıştır." denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Türk hava sahası, Irak Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı iniş/kalkış için kullanacak hava araçlarının kullanımına 3 Nisan itibarıyla kapatılmıştır.

Sözkonusu karar, Süleymaniye’de PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaşması, terör örgütünün havalimanına nüfuz etmesi ve böylece uçuş güvenliğinin tehdit edilmesi çerçevesinde alınmıştır.

İlk aşamada 3 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olması öngörülen karar, anılan tarihe kadar yakından izleyeceğimiz gelişmeler ışığında tekrar gözden geçirilecektir."

CNN TÜRK canlı yayınında Meltem Bozbeyoğlu’nun konuya dair sorularını yanıtlayan Nişantaşı Üni Öğr. Üyesi Coşkun Başbuğ, geçtiğimiz günlerde Irak'ın kuzeyinde gerçekleşen helikopter kazasına değinerek şu yorumu yaptı:

Geçtiğimiz hafta helikopter hadisesi olmuştu. İki helikopterin havada çarpıştığı, içinde ölen kişilerin olduğu açıklandı. Bu olayda şunlar çok tartışıldı: “Helikopterler bölgede ne arıyor? Kim uçuruyor? İçindeki teröristlerin helikopterde bulunma amacı ne?” Hatta PKK’nın artık helikopteri mi var sorusu tartışılmaya başlandı. Bu helikopterlerin hikayesi, tedbirlerin neden alındığına bizi götürecektir.

Haber devam ediyorHaberin devamı

9 helikopter ABD tarafından Süleymaniye bölgesinde Bafel Talabani’ye teslim ediliyor ki, resmi kayıtlarda bu helikopterlerin Bafel Talabani tarafından alındığı ve daha sonrasında örgüte teslim edildiği alınan saha bilgileri arasında. İçinde de teröristlerin bulunduğu helikopterlerin ve bölgede hava faaliyetlerinde kullanıldığı elimizdeki bilgi bu. Bafel neden hiç konuşulmazken bir anda ismi öne çıktı? Helikopterler Bafel’e nasıl geldi?

Zamanında çok konuştuğumuz bir isimdi Brett McGurk. Bölgede Amerika’nın bütün kirli işlerini yürüten bir ABD’li yetkili. Bu kişi artık öylesine iç içine geçti ki Irak ve Suriye’de iki coğrafyada da işleri organize eden bir kimlik olarak sahada varlığını gösterdi. En sonunda Trump döneminde bu kişi tasfiye edildi, bölge nefes aldı. Arapça ve Kürtçeyi ana dili gibi bilen bir isim. Kirli işlere imza atıyordu. Biden buradaki denklemi bir anda başa döndürdü. Biden’ın koltuğa oturmadan attığı ilk imza Brett McGurk’ün Irak ve Suriye’ye tekrar yetkili olarak atanması, hatta yetkilerine Afrika’nın da dahil edilmesi oldu. Bu kişi bölgeye gelir gelmez Trump dönemindeki açığı kapatmak ve bölgeyi yeniden domine etmek için kirli işlerine yeniden başladı. Son günlerde ismi yeniden ön plana çıkıyor. Helikopter hadisesinde de anılıyor. Helikopterleri alıp Bafel Talabani’ye getirip veren aracının McGurk olduğu ifade ediliyor. Bafel’in geçtiğimiz hafta Suriye’nin kuzeyine giderek, orada örgüt temsilcileri ile görüşmeler yaptığı, bir takım yeni yapılanmalara yönelik de toplantılara katıldığı sahadan gelen istihbarat bilgileri arasında. Geçtiğimiz haftalarda ABD’den Austin, Milley ve CENTCOM başkanı programlarında olmadığı halde bölgeye ani ziyaretlerde bulundular. Bu ziyaretlerin de alt yapısını McGurk’ün hazırladığı iddia ediliyor.

Helikopter hadisesi tesadüfen olmadı. Orada ABD’den habersiz havada kuş uçmaz. Hava sahası kontrolü ABD’nin elinde.

Gazeteci Güngör Yavuzarslan ise şu yorumlarda bulundu:

"Geçenlerde Paris’e bir heyet gitti Suriye’nin kuzeyinden. Bunlar da ihtimal dahilinde Süleymaniye havaalanını kullandılar. PKK unsurlarının ve yandaşlarının elini kolunu salladığı bir Süleymaniye ya da uluslararası havaalanı var. Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen oradaki yetkililerin gerekli adımları atmaması üzerine Türkiye, oraya giden bütün uçakları durdurdu.

Türkiye'nin beklediği teröristlerin faaliyetlerine izin vermemek, onların lojiktiklerini engellemek ve istihbarat paylaşımı konusu istenilen noktada değil. Bu sefer de Türkiye, sahadaki Pençe-Kilit operasyonlarının yanı sıra egemenlik hakkını kullandı."

ABD'DEN AÇIKLAMA

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ABD'nin, Kuzey Irak’ta düşen PKK/YPG terör örgütü üyelerini taşıyan helikopterler ve Irak’ta aldıkları eğitimle ilgisi olmadığını iddia etmişti.

DİĞER HABERLER
Teleferik kazası: Düşen vagonda bir kişi öldü

Teleferik kazası: Düşen vagonda bir kişi öldü

13-04-2024 - Türkiye

Sahadan çekilen Fenerbahçe'nin cezası belli oldu

Sahadan çekilen Fenerbahçe'nin cezası belli oldu

12-04-2024 - Türkiye