Türkiye ve Mısır, yeniden karşılıklı büyükelçi atanması konusunda anlaştı

Türkiye - 31-05-2023 08:35 716 kez okundu.

Türkiye ve Mısır, yeniden karşılıklı büyükelçi atanması konusunda anlaştı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yükseltilerek karşılıklı büyükelçi atanması konusunda anlaştı.

Cumhurbaşkanı seçimleri ikinci turu sonrası Sisi, Erdoğan'ı telefonla arayarak seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, ekonomi başta olmak üzere Türkiye-Mısır ilişkilerini derinleştirecek adımlar ve bölgesel meselelerin de ele alındığı görüşmede iki lider, karşılıklı olarak büyükelçi atanması hususunda mutabık kaldı.

Diplomatik iyileşme adımları uzun süredir atılıyordu

Ankara-Kahire arasındaki ilişkiler eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013'te devrilmesinin ardından kopma noktasına gelmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen yıl Mısır ile ilk diplomatik temasın kurulduğunu açıklamış, Mısır ise yumuşamanın sağlanması için Ankara’dan daha fazla adım atılmasını beklediğini bildirmişti.

Geçtiğimiz yılın sonunda ise Erdoğan ile Sisi, Katar'da düzenlenen FIFA 2022 Dünya Kupası'nın açılışında bir görüşme yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, 27 Şubat'ta dayanışma ve taziyede bulunmak için Türkiye'yi ziyaret etmiş ve Bakan Çavuşoğlu'yla görüşmüştü. Mısır ayrıca, Türkiye'ye depremzedeler için insani yardım göndermişti.

Mart ayında da Kahire'ye giden Çavuşoğlu, iki ülke arasında yaşanan gerginliklerin ardından 11 yıl aradan sonra Türkiye'den Mısır'ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı oldu.euronews

DİĞER HABERLER
Teleferik kazası: Düşen vagonda bir kişi öldü

Teleferik kazası: Düşen vagonda bir kişi öldü

13-04-2024 - Türkiye

Sahadan çekilen Fenerbahçe'nin cezası belli oldu

Sahadan çekilen Fenerbahçe'nin cezası belli oldu

12-04-2024 - Türkiye