Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi: Batı Nil virüsü sezonu 'tüm hızıyla' sürüyor

SAĞLIK - 14-08-2024 10:51

Avrupa'da yaz aylarında daha sık yayılan Batı Nil virüsü en az 69 kişiye bulaşırken, virüs nedeniyle 8 kişi hayatını kaybetti.

Avrupa Birliği (AB) bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi'ne (ECDC) göre, havaların ısınmasıyla birlikte dokuz Avrupa ülkesinde Batı Nil virüsünün (WNV) yayıldığı ve şu ana dek 8 kişinin sivrisinek kaynaklı hastalıktan öldüğü bildirildi.

ECDC'den pazartesi günü yapılan basın açıklamasında, bu yaz en az 69 enfeksiyonun rapor edildiği belirtildi. Merkez, sıcak yaz havası ve virüsü yayan sivrisineklerin Avrupa'ya özgü olması nedeniyle WNV vakalarının önümüzdeki hafta ve aylarda artmasının beklendiğini de aktardı.

ECDC, "Bulaşma sezonu devam ediyor" dedi.

Temmuz sonu itibariyle, başta Yunanistan (31) ve İtalya (25) olmak üzere İspanya (beş), Avusturya, Macaristan ve Sırbistan (ikişer) ile Romanya ve Fransa'da (birer vaka) bildirilirken, Hırvatistan'da ilk vaka ağustos ayında açıklandı.

Yunanistan'da beş, İtalya'da iki ve İspanya'da bir kişi hayatı kaybetti.

Yunanistan sağlık otoritesi geçen hafta virüsle ilgili bir uyarı yayınlayarak daha fazla vakanın ortaya çıkmasının beklendiğini ve insanların enfeksiyonu önlemek için etkilenen bölgelerde dışarıda geçirilen süreyi azaltmak gibi koruyucu önlemler alması gerektiğini söyledi.

Sivrisinek kovucular öneriliyor

Geçtiğimiz yıl dokuz Avrupa Birliği (AB) ülkesi 67'si ölümle sonuçlanan toplam 709 vaka bildirmişti. Bu sayı 2022'de bildirilen 1.116 vakadan daha düşük.

ECDC, "Avrupa düzeyinde, Yunanistan ve İspanya'daki vaka sayısı önceki yıllara göre daha yüksek olsa da, bu yıl şimdiye kadar bildirilen toplam vaka sayısı beklenen aralıkta," dedi.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırma, iklim değişikliği ve daha fazla nüfus yoğunluğunun bir araya gelmesinin, insanların bugün geçmişe kıyasla WNV'ye maruz kalma riskinin daha yüksek olduğu anlamına geldiğini gösteriyor.

Virüs en çok kuşlarda görülüyor ancak insanlar ve hayvanlar da sivrisinek ısırıkları yoluyla enfekte olabiliyor. ECDC, insanların sivrisinek kovucu kullanarak, vücutlarının çoğunu örten giysiler giyerek ve klimalı veya perdeli odalarda uyuyarak virüsten kaçınabileceklerini belirtti.

ECDC, WNV enfeksiyonlarının çoğu semptomlara yol açmazken, yaklaşık yüzde 20'sinin baş ağrısı, ateş, kusma, yorgunluk ve genel rahatsızlığa yol açabilen Batı Nil ateşine neden olabileceğini açıkladı.

Enfeksiyonların yüzde 1'inden daha azı sinir sistemini etkileyen ciddi bir duruma neden oluyor.

euronews

Günün Diğer Haberleri

Φόροι στα καύσιμα στην Ευρώπη: Ποια χώρα φορολογεί περισσότερο τη βενζίνη;

17:37 - Ελληνικά

Κατάρρευση των γεννήσεων στην Ελλάδα: Πάνω από 50% η μείωση σε έξι Νομούς – Μεγάλες περιφερειακές ανισότητες

17:35 - Ελληνικά

Τύλιγμα διαβατηρίου σε αλουμινόχαρτο - Προστατεύει από τους χάκερ;

17:34 - Ελληνικά

Χάσμα Βορρά - Νότου: Πότε φεύγουν οι νέοι από το πατρικό τους στην Ευρώπη;

17:27 - Ελληνικά

Η ΕΕ δαπανά δισ. για ασπίδα κατά κυβερνοεπιθέσεων, χωρίς να ελέγχει αν λειτουργεί

17:23 - Ελληνικά

Το νέο βιβλίο του αδελφού της πριγκίπισσας Νταϊάνα προκαλεί πόλεμο δηλώσεων με τον βασιλιά Κάρολο

17:20 - Ελληνικά

Ο επικεφαλής της RTVE στηρίζει τη συνέχιση του ισπανικού μποϊκοτάζ της Eurovision λόγω Ισραήλ

17:19 - Ελληνικά

RTVE başkanı, İsrail nedeniyle Eurovision boykotunu destekliyor

17:17 - Avrupa

Şezlong tartışmasında 82 yaşındaki adam hayatını kaybetti

17:14 - Yunanistan

Avrupa'da akaryakıt vergileri: Benzine en çok hangi ülke vergi koyuyor

17:12 - Avrupa