İsrail’in şarkı sözleri Eurovision’a takıldı

DÜNYA - 23-02-2024 11:18

Eurovision şarkı yarışması organizatörü EBU, İsrail’in yarışmaya katılacağı şarkının incelendiğini duyurdu. Şarkının Hamas’ın 7 Ekim saldırısına atıf ve siyasi mesajlar içerdiği iddia ediliyor.

İsrail'in, 7-11 Mayıs tarihlerinde İsveç'te yapılacak Eurovision şarkı yarışmasına katılacağı "Ekim Yağmuru" (October Rain) adlı şarkı, yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından incelemeye alındı.

EBU yaptığı açıklama ile İsrail'in şarkı sözlerinin "siyasi mesaj içerdiği" iddiası nedeniyle inceleme başlatıldığını duyurdu, İsrail kamu yayın kuruluşu Kan ile "gizli" yürütülen görüşmelerin de sürdüğüne dikkat çekti.

Açıklamada ayrıca, "Bir şarkı, herhangi bir gerekçeyle kabul edilemez bulunduğunda, yarışma kurallarına uygun olarak yeni bir şarkı veya yeni şarkı sözleri sunma fırsatı verilir" bilgisi paylaşıldı.

Eurovision, kendisini siyasi olmayan bir yarışma olarak tanımlıyor ve bu kuralı ihlal ettiği düşünülen yarışmacıları diskalifiye edebiliyor.

Siyasi içerik iddiası

İsrail'in yarışmaya katılacağı şarkının sözleri basına sızmış, Hamas'ın 7 Ekim saldırısına atıf içerdiği gerekçesiyle tartışmalara yol açmıştı.

İsrail'in Hayom gazetesi, yarışmada şarkıcı Eden Golan tarafından seslendirilecek parçada "Nefes alacak hava kalmadı" ve "Hepsi iyi çocuklardı, her biri" gibi ifadelerin yer aldığını duyurmuş, bunun Hamas'ın 7 Ekim saldırıları sırasında sığınaklara saklanan insanlara açık bir ima olduğuna dikkat çekmişti.

Haberde ayrıca şarkı sözlerinde "çiçeklere" de vurgu yapıldığı, bunun da savaşta ölenler için kullanılan askeri bir kod olduğu iddia edildi. İsrail'in kamu yayın kuruluşu Kan'dan bir yetkili, Reuters haber ajansına basına sızan şarkı sözlerinin doğru olduğunu teyit etti. Kan ayrıca EBU ile diyaloğun sürmekte olduğunu duyurdu.

İsrail'den tepki

İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar ise sosyal medyada yaptığı paylaşımda, İsrail'in şarkı nedeniyle yarışmadan diskalifiye edilmesi yönündeki bir kararın "skandal" olacağını savundu.

Şarkı sözlerinin siyasi olduğu iddiasını reddeden Zohar, şarkının "halkın ve ülkenin günümüzdeki duygularını yansıttığını" dile getirdi.

Her yıl düzenlenen Eurovision yarışmasını dört kez kazanan İsrail, yarışmanın popüler olduğu ülkelerden. Yarışma ayrıca ülkenin uluslararası alandaki konumunu da yansıtan bir gösterge olarak değerlendiriliyor.

Reuters/DA, BK

DW

Günün Diğer Haberleri

Φόροι στα καύσιμα στην Ευρώπη: Ποια χώρα φορολογεί περισσότερο τη βενζίνη;

17:37 - Ελληνικά

Κατάρρευση των γεννήσεων στην Ελλάδα: Πάνω από 50% η μείωση σε έξι Νομούς – Μεγάλες περιφερειακές ανισότητες

17:35 - Ελληνικά

Τύλιγμα διαβατηρίου σε αλουμινόχαρτο - Προστατεύει από τους χάκερ;

17:34 - Ελληνικά

Χάσμα Βορρά - Νότου: Πότε φεύγουν οι νέοι από το πατρικό τους στην Ευρώπη;

17:27 - Ελληνικά

Η ΕΕ δαπανά δισ. για ασπίδα κατά κυβερνοεπιθέσεων, χωρίς να ελέγχει αν λειτουργεί

17:23 - Ελληνικά

Το νέο βιβλίο του αδελφού της πριγκίπισσας Νταϊάνα προκαλεί πόλεμο δηλώσεων με τον βασιλιά Κάρολο

17:20 - Ελληνικά

Ο επικεφαλής της RTVE στηρίζει τη συνέχιση του ισπανικού μποϊκοτάζ της Eurovision λόγω Ισραήλ

17:19 - Ελληνικά

RTVE başkanı, İsrail nedeniyle Eurovision boykotunu destekliyor

17:17 - Avrupa

Şezlong tartışmasında 82 yaşındaki adam hayatını kaybetti

17:14 - Yunanistan

Avrupa'da akaryakıt vergileri: Benzine en çok hangi ülke vergi koyuyor

17:12 - Avrupa