Ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας- Στο αεροσκάφος επέβαινε και ο συνιδρυτής της Βάγκνερ Ντμίτρι Ούτκιν
Αργά τη νύχτα της Τετάρτης η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, Γεβγένι Πριγκόζιν, επέβαινε στο αεροπλάνο που κατέπεσε στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.
Το όνομα του Πριγκόζιν αναφέρεται μαζί με άλλους έξι επιβάτες και τρία μέλη του πληρώματος.
Εξάλλου, σε ανάρτηση του Grey Zone, λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram, ο οποίος πρόσκειται στην μισθοφορική ομάδα γράφτηκε ότι «ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία».
«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.
Όπως είχε γίνει γνωστό το βράδυ της Τετάρτης δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από συντριβή αεροσκάφους βόρεια της Μόσχας. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στη λίστα των επιβατών βρισκόταν και ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Το αεροπλάνο είχε προορισμό την Αγία Πετρούπολη.
«Όλοι όσοι επέβαιναν μέσα στο αεροπλάνο είναι νεκροί» ανακοίνωσε στο Telegram το Ρωσικό Υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων.
Ο θάνατος του επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη Ρωσία «δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν» εάν επιβεβαιωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Έχουμε δει τις σχετικές αναφορές. Εάν επιβεβαιωθεί (ο θάνατος του Πριγκόζιν), δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν», δήλωσε η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί.
Ομάδα Βάγκνερ: Βίντεο δείχνει τον Πριγκόζιν στην Αφρική
Σημειώνεται πως πριν από μερικές ώρες είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο που έδειχνε τον Πριγκόζιν να βρίσκεται σε κάποιο μέρος της Αφρικής.
Ωστόσο καμία υπηρεσία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο αρχηγός της Βάγκνερ βρισκόταν όντως στην Αφρικανική ήπειρο ή αν το υλικό ήταν παλιό.
Σε λογαριασμούς στα social media αναφέρεται ότι ο Πριγκόζιν συχνά δήλωνε ότι θα επιβιβαζόταν σε κάποιο αεροσκάφος αλλά στη συνέχεια, για λόγους ασφαλείας άλλαζε αερογραμμή.
Το χρονικό της «ανταρσίας»
Στις 29 Ιουνίου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήρθε αντιμέτωπος με την σοβαρότερη πρόκληση από την ημέρα που διέταξε την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν και οι άνδρες του προχώρησαν σε «ανταρσία» κατά του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου, απαιτώντας μάλιστα την απομάκρυνση του ρώσου Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και άλλων αξιωματούχων.
Αφού έκαναν κατάληψη σε ρωσική βάση του Ροστόφ, συνέχισαν με κατεύθυνση τη Μόσχα.
Αν και αρχικά ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας είχε αφήσει αιχμές κατά της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, στη συνέχεια δήλωσε ότι η παρέλαση ήταν ουσιαστικά «πορεία διαμαρτυρίας» καθώς όπως ισχυριζόταν το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας είχε πάψει να στέλνει πυρομαχικά στις μονάδες του που μαχονταν στην Ουκρανία.
«Σκοπός μου ήταν να μην διαλυθεί η Βάγκνερ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πριγκόζιν.
Οι ενέργειες του Πριγκόζιν εξόργισαν τον Πούτιν ο οποίος σε διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό είχε ξεκαθαρίσει ότι όσοι οργάνωσαν την «ανταρσία» θα τιμωρηθούν. Παράλληλα όμως ο ρώσος ηγέτης χαρακτήρησε «ήρωες» τους άνδρες της Βάγκνερ, καλώντας τους να μην υπακούσουν στις εντολές του αρχηγού τους. Επιπλέον τους υποσχέθηκε ότι όλοι τους θα αποκατασταθούν επαγγελματικά μέσω συμβολαίων με το Υπουργείο Άμυνας.
Αφού αποκλιμακώθηκε η κρίση ανάμεσα στην Βάγκνερ και το Κρεμλίνο, οι περισσότεροι μισθοφόροι μαζί με τον αρχηγό τους εξορίστηκαν προσωρινά στη Λευκορωσία.
Εκεί, στελέχη της ομάδας ξεκίνησαν να εκπαιδεύουν τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με τις «ευλογίες» του προέδρου Αλεξάνταρ Λουκασένκο, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διευθέτηση της κρίσης Πούτιν - Πριγκόζιν.
Μάλιστα ο Λουκασένκο είχε διαβεβαιώσει ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει κανένα λόγο να σκοτώσει τον πρώην «σεφ» του Κρεμλίνου.
Τους τελευταίους δύο μήνες ουδείς γνώριζε για το που βρισκόταν ο Πριγκόζιν. Χρήστες του διαδικτύου ανέφεραν ότι υπήρχαν βίντεο που τον έδειχναν να έχει επιστρέψει στη Ρωσία. Άλλοι ισχυρίζονταν ότι ταξίδεψε στην Αφρική και συγκεκριμένα στον Νίγηρα προκειμένου να υποστηρίξει την Χούντα που κατέλαβε την εξουσία στις 26 Ιουλίου.
Παρόλα αυτά, κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει που ήταν έως τώρα ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.euronews