Ελληνικά
Giriş Tarihi : 03-06-2024 10:45

Σύμβουλος Νετανιάχου: Δεν είναι καλή η συμφωνία που παρουσίασε ο Μπάιντεν, αλλά την έχουμε εγκρίνει

Σύμβουλος Νετανιάχου: Δεν είναι καλή η συμφωνία που παρουσίασε ο Μπάιντεν, αλλά την έχουμε εγκρίνει

Μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Times, ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε πως το πλαίσιο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος έχει γίνει αποδεκτό, όμως υπάρχουν λεπτομέρειες που χρήζουν επεξεργασίας.

Το Ισραήλ έχει εγκρίνει την συμφωνία-πλαίσιο που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν για την σταδιακή άμβλυνση του πολέμου στη Γάζα, αν και δεν πρόκειται για ένα καλό σχέδιο, δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times κορυφαίος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο στενότερος συνεργάτης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Οφίρ Φαλκ τόνισε σε συνέντευξή του πως η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε - δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή των ομήρων. Ολων τους».

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν επεξεργασίας», είπε, προσθέτοντας ότι οι όροι του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης «της απελευθέρωσης των ομήρων και της καταστροφής της Χαμάς ως γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης δεν έχουν αλλάξει».

Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή σχέδιο από τρεις φάσεις που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου για τον τερματισμό του πολέμου.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει ανακωχή και την επιστροφή ορισμένων ομήρων. Στην συνέχεια, οι πλευρές θα διαπραγματευθούν ανοικτή κατάπαυση των εχθροπραξιών για την δεύτερη φάση, κατά την οποία θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αυτό το σκεπτικό αφήνει να εννοηθεί πως η Χαμάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στις σταδιακές διευθετήσεις που θα συμφωνηθούν με την μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, κάτι που όμως έρχεται σε αντίθεση με τον διατυπωμένο στόχο του Ισραήλ για εξάλειψή της.

Ο Μπάιντεν έχει χαιρετίσει σειρά προτάσεων για κατάπαυση του πυρός τους τελευταίους μήνες, κάθε μία με πλαίσιο παρόμοιο με αυτό που παρουσιάσθηκε την Παρασκευή, ωστόσο η μία μετά την άλλη κατέρρευσαν.

Το κύριο σημείο τριβής ήταν η επιμονή του Ισραήλ ότι θα συζητήσει μόνο προσωρινές παύσεις στις εχθροπραξίες μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Η Χαμάς, που δεν δείχνει σημάδια ότι υποχωρεί, δηλώνει ότι θα απελευθερώσει ομήρους μόνο στο πλαίσιο μόνιμου τερματισμού του πολέμου.

Στην ομιλία του ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες για την Γάζα χωρίς την Χαμάς στην εξουσία. Δεν επεκτάθηκε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για διαπραγμάτευση ώστε να περάσουν από την φάση ένα στην φάση δύο».

Ο Φαλκ επανέλαβε την θέση του Νετανιάχου ότι «δεν θα υπάρξει μόνιμη εκεχειρία μέχρι την εκπλήρωση όλων των στόχων» του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου την ίδια ώρα βρίσκεται υπό ακραία πίεση. Οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί του εταίροι Μπεζαλέλ Σμότριχ και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για οποιαδήποτε συμφωνία αφήνει ανέπαφη την Χαμάς.

«Δεν θα συμφωνήσουμε να σταματήσει ο πόλεμος πριν καταστραφεί η Χαμάς. Δεν θα δεχθούμε να υπονομεύσουμε τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του πολέμου αποσύροντας τον ισραηλινό στρατός και επιτρέποντας στους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας [της Γάζας]. Δεν θα επιτρέψουμε τη μαζική απελευθέρωση τρομοκρατών που μπορεί να επιστρέψουν για να δολοφονήσουν Εβραίους» έγραψε ο Σμότριχ στο Χ.

Την πρόταση στηρίζει η αντιπολίτευση που προτάσσει την απελευθέρωση των ομήρων. Ο κεντρώος εταίρος του Νετανιάχου και μέλος του πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντς θέλει την εξέταση της συμφωνίας.

Απόλυτη στήριξη στην πρόταση του Ισραήλ εξέφρασε και ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ.

Οι κυβερνήσεις Ηνωμένων Πολιτειών, Αιγύπτου και Κατάρ κάλεσαν Ισραήλ και Χαμάς να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Οι διαθέσεις της Χαμάς προς το σχέδιο είναι ευνοϊκές.

«Η ομιλία του Μπάιντεν περιλάμβανε θετικές ιδέες, αλλά θέλουμε αυτές να υλοποιηθούν εντός του πλαισίου μίας συνολικής συμφωνίας που ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας», δήλωσε το Σάββατο στο Al Jazeera το στέλεχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν. Η παλαιστινιακή οργάνωση ζητεί εγγυημένο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στην Γάζα, την απόσυρση όλων των δυνάμεων εισβολής, ελευθερία κινήσεων για τους Παλαιστίνιους και βοήθεια για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει όλους αυτούς τους όρους, διότι σημαίνουν επιστροφή στο προ της 7ης Οκτωβρίου status quo.

Το Σάββατο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Τελ Αβίβ, έπειτα από συμπλοκές που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης Νετανιάχου. Κεντρικά συνθήματα των διαδηλώσεων ήταν το να καταλήξει η κυβέρνηση συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και να παραιτηθεί ο Νετανιάχου και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, καπνός εθεάθη να υψώνεται από την κατεύθυνση της Ράφα στη νότια Γάζα το Σάββατο, καθώς συνεχίζεται η ισραηλινή επίθεση στην περιοχή. Η πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να φύγουν και πάλι, αφού ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέες επιχειρήσεις νωρίτερα τον Μάιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε το Σάββατο ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου υπηρεσίες υγείας που να έχουν απομείνει στη νοτιότερη πόλη της Γάζας. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 900.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα για να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλα σημεία της Γάζας.

euronews

LMLM

LM