Ελληνικά
Giriş Tarihi : 27-01-2024 13:06

«Αποφασιστική νίκη» η απόφαση του ΔΠΔ λέει η Ν. Αφρική

«Αποφασιστική νίκη» η απόφαση του ΔΠΔ λέει η Ν. Αφρική

Από την πλευρά του το Ισραήλ χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «εξωφρενικές» και τονίζει ότι «έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα»

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη (ΔΠΔ), ύστερα από προσφυγη της Νοτίου Αφρικής, καλεί το Ισραήλ να λάβει έκτακτα και αποτελεσματικά μέτρα στην Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να αποφευχθεί η γενοκτονία των παλαιστινίων.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, το Τελ Αβίβ έχει διορία 30 ημερών για να συμμορφωθεί με την εντολή. Επιπλέον, το ΔΠΔ αναγνωρίζει ότι ορισμένα δικαιώματα που επικαλείται η Νότιος Αφρική είναι «ευλογοφανή».

«Το κράτος του Ισραήλ οφείλει να λάβει "όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του" για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας» ανέφερε η δικαστής Τζόαν Ντονάχιου, πρόεδρος του ΔΠΔ.

«Με ψήφους 16 υπέρ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται» συμπλήρωσε.

Αφού ανακοινώθηκε η απόφαση τη ΔΠΔ, η Νότια Αφρική έκανε λόγο για μια «αποφασιστική νίκη» που θα σώσει ζωές.

Στην πρώτη του αντίδραση το Ισραήλ ανέφερε ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο ωστόσο χαρακτηρίζει την κατηγορία της Νοτίου Αφρικής περί γεγονοκτονίας «εξωφρενική», τονίζοντας ότι ως Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος χαιρέτισε την δικαστική απόφαση ενώ η Τουρκία την χαρακτήρισε «πολύτιμη».

«Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει τις δικές της αξίες αφού οι περισσότερες χώρες δηλώνουν ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στη ζωή» δήλωσε ο Ζαν Ντάνγκορ, ανώτατος αξιωματούχος από τη Νότια Αφρική.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η διαταγή θα κάνει επίσης σε αυτές τις χώρες να συμφωνήσουν όσον αφορά την τήρηση αυτής της διαταγής. Ο λόγος που το πράττουμε αυτό είναι για να σώσουμε ζωές» πρόσθεσε.

euronews

LMLM

LM