Ελληνικά
Giriş Tarihi : 20-01-2023 11:58

Βέλγιο: Προφυλακισμένη παραμένει η Εύα Καϊλή

Βέλγιο: Προφυλακισμένη παραμένει η Εύα Καϊλή

Υπό προσωρινή κράτηση παραμένει η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με την απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η Ε.Κ. εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ενώπιον του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

»Με απόφασή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση της Ε.Κ. Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου εντός 15 ημερών», αναφέρει η ανακοίνωση της απόφασης.

Εν αναμονή της απόφασης, ο δικηγόρος της κ. Καϊλή Μιχάλης Δημητρακόπουλος κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησης της εντολέως του, κάνοντας λόγο για «Μεσαίωνα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Εύα Καϊλή κρατείτο από τις 11 έως τις 16 Ιανουαρίου σε απομόνωση «με απόφαση του ανακριτή». Ο κ. Δημητρακόπουλος κατήγγειλε πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βρισκόταν για 16 ώρες σε κελί στην αστυνομία και, όταν ζήτησε δεύτερη κουβέρτα επειδή κρύωνε, όχι μόνο της την αρνήθηκαν, της πήραν και το παλτό. Επίσης, πάντα σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, το φως ήταν διαρκώς αναμμένο, επομένως δεν κατάφερε να κοιμηθεί, ενώ δεν της επετράπη ούτε να πλυθεί, αν και ήταν αδιάθετη και είχε πολύ αίμα.

«Αυτό συνιστά βασανιστήριο. Η Εύα Καϊλή κατηγορείται, αλλά υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Ευτές οι πράξεις παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είναι βασανιστήρια, είναι Μεσαίωνας. Ελπίζω σε μια δίκαιη δίκη», κατέληξε ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Ο Αντόνιο Παντσέρι δεν είναι ο κύριος πρωταγωνιστής της υπόθεσης. Επωφελήθηκε; Ναι, φυσικά. Έδρασε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες; Είναι κι αυτό αλήθεια», δήλωσε εν τω μεταξύ στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA o συνήγορος υπεράσπισης του πρώην ευρωβουλευτή Λοράν Κενές.

«Ο Παντσέρι δεν διέφθειρε ποτέ για λογαριασμό του, αλλά υπέρ άλλων προσώπων, τα οποία από το Κατάρ και από το Μαρόκο του ζήτησαν να το πράξει και τα οργάνωσαν όλα. Αποφάσισε να μιλήσει και καθόρισε προκαταβολικά την ποινή του. Ο νόμος προβλέπει την δυνατότητα συνεργασίας με τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

LMLM

LM