Ελληνικά
Giriş Tarihi : 28-02-2023 13:26

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό: «Καυτό» 10ήμερο με εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, κατώτατο μισθό και ημερομηνία εκλογών

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό: «Καυτό» 10ήμερο με εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, κατώτατο μισθό και ημερομηνία εκλογών

Στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα Πολάκη την Τρίτη (17:00) και ακολούθως στην Επιτροπή Δεοντολογίας - Στις 3 Μαρτίου η εισήγηση Χατζηδάκη για τον κατώτατο μισθό - Έως τις 10 Μαρτίου η ανακοίνωση Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών
«Λάδι στη φωτιά» που είχε ήδη ανάψει στο πολιτικό σκηνικό, έβαλε ο Παύλος Πολάκης, προκαλώντας, με τις αναρτήσεις του στο Facebook, μεγάλες αντιδράσεις τόσο στα αντίπαλα κόμματα, και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από αύριο ξεκινά ένα 10ήμερο ραγδαίων εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα στην πολιτική σκηνή, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθεί το θέμα του Παύλου Πολάκη, την ίδια στιγμή που στην κυβέρνηση ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πρόταση που θα αφορά το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών.

Το «καυτό» 10ήμερο ξεκινά με την εσωτερική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ρήξη επί της ουσίας, του Αλέξη Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη. Αύριο Τρίτη, στις 17:00, είναι προγραμματισμένη πολιτική γραμματεία στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει την εισήγησή του για τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εισηγηθεί την αποπομπή του Παύλου Πολάκη από τα εκλογικά ψηφοδέλτια, ενώ, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανόν να εισηγηθεί και τη διαγραφή του Πολάκη από το κόμμα.

Και στις δύο περιπτώσεις, το θέμα του Παύλου Πολάκη θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, η 15μελής σύνθεση της οποίας θα αποφασίσει για τον πρώην υπουργό. Για τη διαγραφή του από το κόμμα, απαιτούνται τα 2/3 της Επιτροπής, ήτοι 10 ψήφοι.

Ήδη, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο διαγραφής του Παύλου Πολάκη από το κόμμα, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη τη διαδικασία στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις 3 Μαρτίου η εισήγηση Χατζηδάκη για τον κατώτατο μισθό
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας, επισπεύδει τις διαδικασίες για το ύψος της αύξησης στον κατώτατο μισθό, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει την εισήγησή του για τον κατώτατο μισθό στις 3 Μαρτίου, στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του μικτού κατώτατου μισθού θα διαμορφωθεί κοντά στα 800 ευρώ, αλλά δεν θα τα ξεπεράσει.

Σε αναμονή της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό
Το «καυτό» 10ήμερο στην πολιτική σκηνή αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της ημερομηνίας των εκλογών. Εικάζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σημάνει και επισήμως την προεκλογική περίοδο έως τις 10 Μαρτίου, ενώ η πιθανότερη ημερομηνία για τις πρώτες εκλογές είναι η 9η Απριλίου, μία εβδομάδα πριν το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Εφόσον από τις πρώτες εκλογές δεν προκύψει κυβέρνηση, είτε αυτοδυναμίας, είτε συνεργασίας, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Πηγή: skai.gr

LMLM

LM