Ελληνικά
Giriş Tarihi : 26-11-2022 13:14

Η Βρετανία κάνει την αρχή: Προς κατάργηση ο «κανόνας» των 100 ml στα αεροδρόμια

Η Βρετανία κάνει την αρχή: Προς κατάργηση ο «κανόνας» των 100 ml στα αεροδρόμια

Προς κατάργηση οδεύει από το 2024 το όριο των 100 ml για τη μεταφορά υγρών στα αεροπορικά ταξίδια στη Βρετανία, σύμφωνα με πληροφορίες των Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι κανόνες βάσει των οποίων οι επιβάτες δεν μπορούν να μεταφέρουν υγρά άνω των 100 ml και πρέπει να αφαιρούν τους φορητούς υπολογιστές από τις χειραποσκευές κατά τους ελέγχους στα αεροδρόμια, αναμένεται να καταργηθούν εντός δύο ετών.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλα βρετανικά αεροδρόμια έχουν λάβει προθεσμία μέχρι τα μέσα του 2024 προκειμένου να εγκαταστήσουν πιο προηγμένα σκάνερ ασφαλείας, ώστε η διαδικασία των ελέγχων να επιταχυνθεί και να μην σχηματίζονται ουρές.

Επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Όπως εκτιμούν άνθρωποι με γνώση του θέματος, η κατάργηση του μέτρου θα αλλάξει τα δεδομένα, καθώς θα μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι αναμονής, ενώ θα μειωθεί δραματικά και η χρήση πλαστικού στα αεροδρόμια, επειδή οι επιβάτες δεν θα υποχρεούνται πλέον να μεταφέρουν τα υγρά σε πλαστικές σακούλες.

Το εγχείρημα αναπτύσσεται σιγά - σιγά, δήλωσε στους Times ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Χίθρου, Τζον Χόλαντ-Κέι. Μόλις ξεκινήσαμε την επέκταση του χώρου ασφαλείας στον τερματικό σταθμό 3, ο οποίος θα διαθέτει περισσότερους τομογράφους σημείωσε.

Ο κανόνας των 100ml

Ο κανόνας των 100 ml εισήχθη στον απόηχο μιας αποτυχημένης τρομοκρατικής ενέργειας το 2006 και στην αρχή θεωρήθηκε προσωρινό μέτρο. Τρομοκράτες σχεδίαζαν να ρίξουν επτά αεροπλάνα που αναχωρούσαν από το Χίθροου χρησιμοποιώντας εκρηκτικά σε υγρή μορφή, τα οποία είχαν κρύψει μέσα σε αναψυκτικά.

Μετά την αποτροπή του σχεδίου στις αρχές Αυγούστου του 2006, απαγορεύτηκαν σχεδόν όλες οι χειραποσκευές στις πτήσεις.Οι κανόνες χαλάρωσαν αργότερα μέσα στον μήνα, αλλά η πλήρης απαγόρευση των υγρών παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Τελικώς, επετράπη στους επιβάτες να μεταφέρουν υγρά έως 100 ml μέσα σε διαφανή πλαστική σακούλα διαστάσεων έως 20 επί 20 εκατοστά. Πολλοί πίστευαν ότι οι κανόνες θα χαλάρωναν, αλλά τα τελευταία 16 χρόνια παρέμειναν αυστηροί.

Με πληροφορίες από The Times

LMLM

LM