Ελληνικά
Giriş Tarihi : 14-06-2024 10:11

ΟΗΕ: 120 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι παγκοσμίως

ΟΗΕ: 120 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι παγκοσμίως

Η κατάσταση θα χειροτερέψει αν δεν γίνει κάτι άμεσα

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν βίαια ανήλθε σε 117,3 εκατομμύρια στα τέλη του περασμένου έτους, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω χωρίς σημαντικές παγκόσμιες πολιτικές αλλαγές.

«Πρόκειται για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, εσωτερικά εκτοπισμένους, ανθρώπους που αναγκάζονται να απομακρυνθούν από συγκρούσεις, διώξεις, από διαφορετικές και όλο και πιο περίπλοκες μορφές βίας», δήλωσε ο Φίλιπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Η σύγκρουση παραμένει ένας πολύ, πολύ βαθύς παράγοντας εκτόπισης».

Στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις στον αναγκαστικό εκτοπισμό, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι υπήρξε ετήσια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν βίαια τα τελευταία 12 χρόνια. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί συνέχισαν να αυξάνονται τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 και ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων είναι πιθανό να έχει ξεπεράσει τα 120 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Απριλίου.

«Εκτός κι αν υπάρξει μια μετατόπιση στη διεθνή γεωπολιτική, δυστυχώς, στην πραγματικότητα βλέπω ότι ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται», είπε ο Γκράντι, αναφερόμενος στον κίνδυνο νέων συγκρούσεων. Οι συγκρούσεις που οδήγησαν τον εκτοπισμό περιλαμβάνουν τον πόλεμο στο Σουδάν, τον οποίο ο Φίλιπο Γκράντι περιέγραψε ως «έναν από τους πιο καταστροφικούς» παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε λιγότερη προσοχή από άλλες κρίσεις.

Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και άλλα 2 εκατομμύρια έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, όπως το Τσαντ, η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν, είπε ο Φίλιπο Γκράντι. «Οι άνθρωποι φτάνουν κατά εκατοντάδες κάθε μέρα», είπε, αναφερόμενος στη συρροή ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στο Τσαντ.

Στη Γάζα, οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες εκστρατείες του Ισραήλ έχουν προκαλέσει περίπου 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους - σχεδόν το 80% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα - να εκτοπιστούν εσωτερικά, πολλοί από αυτούς πολλές φορές. Ο Γκράντι προειδοποίησε ότι οι πιθανές διελεύσεις των κατοίκων της Γάζας στην Αίγυπτο από την πόλη Ράφα στα νότια σύνορα για να γλιτώσουν από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ θα ήταν καταστροφικές. «Μια άλλη προσφυγική κρίση έξω από τη Γάζα θα ήταν καταστροφική σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και επειδή δεν έχουμε καμία εγγύηση ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Γάζα μια μέρα», είπε ο Γκράντι.

euronews

LMLM

LM