Ελληνικά
Giriş Tarihi : 25-06-2024 09:39

Η ΕΕ παρακάμπτει το ουγγρικό βέτο - Στέλνει άμεσα βοήθεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ στο Κίεβο

Η ΕΕ παρακάμπτει το ουγγρικό βέτο - Στέλνει άμεσα βοήθεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ στο Κίεβο

Οι δυτικοί σύμμαχοι εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους να παράσχουν στο Κίεβο τα έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "ξεμπλοκάρει" στρατιωτική και αναπτυξιακή βοήθεια, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, καθώς η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ κατάφερε να παρακάμψει το ουγγρικό βέτο.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ύψους 210 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η ΕΕ έχει "παγώσει" στο πλαίσιο του καθεστώτος πολυεπίπεδων κυρώσεων που εφαρμόζει εναντίον του Κρεμλίνου. Παρά το «πάγωμα», τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία συνεχίζουν να παράγουν έσοδα, στα οποία δεν έχει πρόσβαση η Μόσχα.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν τον Μάρτιο να διοχετεύσουν απευθείας τα χρήματα αυτά στα ουκρανικά ταμεία: Το 90% για στρατιωτικό εξοπλισμό και το 10% για έργα ανοικοδόμησης.

Τα 1,4 δισ. ευρώ αποτελουν την πρώτη δόση από τα συνολικά 2,5 δισ. ευρώ που οι Βρυξέλλες αναμένουν να εισπράξουν το προσεχές διάστημα.

Η αποστολή βοήθειας προς την κυβέρνηση του Κιέβου έχει καταστεί νούμερο ένα προτεραιότητα, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να περιορίσει τη νέα επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά και εκλιπαρεί τους δυτικούς συμμάχους να εξοπλίσουν τον ουκρανικό στρατό.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, παρουσίασε τη Δευτέρα μια πρόταση για την αποδέσμευση των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη θωράκισή τους από εθνικά βέτο.

"Πρέπει να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με περισσότερα συστήματα αεράμυνας, περισσότερα πυρομαχικά και περισσότερη υποστήριξη για την ανάπτυξη των δικών της βιομηχανικών δυνατοτήτων", δήλωσε ο Μπορέλ μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας τους στόχους του χρηματοδοτικού προγράμματος.

Πούτιν συνεχίζει τις επιθέσεις, στοχεύοντας κυρίως στις ενεργειακές υποδομές. Είναι σαφές ότι ο Πούτιν θέλει να αποδείξει ότι η Ουκρανία είναι ευάλωτη και εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία", πρόσθεσε.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές πώς η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών κατάφερε να παρακάμψει το βέτο της Ουγγαρίας, καθώς κάθε απόφαση εξωτερικής πολιτικής στο μπλοκ διέπεται από την αρχή της ομοφωνίας.

"Αντιλαμβανόμαστε ότι, νομικά, από τη στιγμή που ένα κράτος μέλος δεν συμμετείχε στην απόφαση για τη χρήση αυτών των (παγωμένων) περιουσιακών στοιχείων, δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για τους σκοπούς που θα διατεθούν", δήλωσε ο Μπορέλ.

"Οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν τώρα χωρίς να υπάρχει το βέτο".

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιζάρτο δήλωσε: "Ξανά δισεκατομμύρια για την Ουκρανία. Αυτή τη φορά αψηφώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αφήνοντας έξω την Ουγγαρία".

Οι υπουργοί, ωστόσο, δεν κατάφεραν να λύσουν το αδιέξοδο που υπάρχει εδώ και ένα χρόνο γύρω από την Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (ΕΜΕ), το εκτός προϋπολογισμού εργαλείο που χρησιμοποιεί η ΕΕ για τη μερική αποζημίωση των προμηθειών όπλων και πυρομαχικών που στέλνουν τα κράτη μέλη στο Κίεβο.

Λόγω του επίμονου βέτο της Ουγγαρίας, το ΕΜΕ έχει συσσωρεύσει καθυστερήσεις ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που έχει προκαλέσει αμηχανία στους Ευρωπαίους.

Το αδιέξοδο του ΕΜΕ αναμένεται να συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ όταν θα συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να συζητηθεί και η συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας. Με την επιφύλαξη της συμφωνίας των κρατών μελών, η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί, στο περιθώριο της Συνόδου, παρουσία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στις 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την προσχώρηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο αποτελεί την «απόλυτη εγγύηση ασφαλείας», σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στο νέο κύμα κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Μόσχας λέγοντας ότι όλες οι εχθρικές δυτικές κυρώσεις θα παίρνουν "την απαραίτητη απάντηση".

Το υπουργείο χαρακτήρισε παράνομες τις κυρώσεις και ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι διεύρυνε "σημαντικά" τη μαύρη λίστα με πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Νωρίτερα σήμερα οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν ένα 14ο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, το οποίο για πρώτη φορά στοχοθετεί τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου.

euronews

LMLM

LM