Ελληνικά
Giriş Tarihi : 13-05-2024 09:39

Συντάξεις Ιουνίου: Σε 2 δόσεις οι πληρωμές, οι ημερομηνίες για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, ΝΑΤ

Συντάξεις Ιουνίου: Σε 2 δόσεις οι πληρωμές, οι ημερομηνίες για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, ΝΑΤ

Σε δύο εβδομάδες ξεκινάει η πληρωμή για τις συντάξεις Ιουνίου. Πότε πάνε ταμείο ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, ΝΑΤ.

Στις 28 Μαΐου 2024 ξεκινάει η καταβολή για τις συντάξεις Ιουνίου σύμφωνα με πληροφορίες.

Με βάση το πλαίσιο καταβολής οι συντάξεις Ιουνίου θα καταβληθούν σε δύο δόσεις:

- Την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα θα καταβάλλονται οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ], οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών και οι επικουρικές- ΜΟΝΟ-συντάξεις των μισθωτών και του Δημοσίου ( ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και ΔΗΜΟΣΙΟ).

- κάθε προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα θα καταβάλλονται οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών και οι κύριες συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και ΔΗΜΟΣΙΟ).

Επομένως η καταβολή των συντάξεων Ιουνίου θα γίνει ως εξής:

- Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

- Την Πέμπτη 30 Μαΐου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις

Μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξη θα περιμένουν όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2025 καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις.

Επιπλέον εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις τους θα έχουν από το 2025 ως και το 2027 σχεδόν οι 450.000 από τους 800.000 συνταξιούχους που έχουν μείνει με υπόλοιπο διαφορών που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 70 ευρώ.

Από το σύνολο των 1,2 εκατ. συνταξιούχων που «απέκτησαν» τη θετική προσωπική διαφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου, πάνω από 400.000 έχουν καταφέρει σήμερα να την μηδενίσουν στο 100% αφενός με τον δεύτερο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση και αφετέρου με τις δύο αυξήσεις που πήραν για το 2023 και το 2024.

Οι υπόλοιποι εξακολουθούν μεν να διατηρούν προσωπική διαφορά, αλλά το ποσό σε σχέση με την αρχική διαφορά έχει κουρευτεί από 45% ως και 98% λόγω του δεύτερου επανυπολογισμού και λόγω των αυξήσεων στην εθνική και ανταποδοτική τους σύνταξη.
Το νέο σύστημα είναι καλύτερο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και σε μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.

Με το σημερινό σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών οι ασφαλισμένοι κερδίζουν μόνο τις χρονιές που ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Με εξαίρεση το 2022, που ο πληθωρισμός ήταν στο 9,9%, καμία από τις προηγούμενες δεν πέρασε το 3%.

Με την αλλαγή όμως που θα ισχύσει από το 2025, οι ασφαλισμένοι που θα βγουν στα έτη 2025-2028 θα πάρουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με μισθούς αυξημένους κατά 5% κάθε έτος. Τονίζεται ότι η αλλαγή του 2025 θα ωφελήσει με υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη τους νέους συνταξιούχους.

Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2024 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση από 1/1/2025 και εφεξής το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών προσαυξάνεται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών, και όχι με τιμαριθμοποίηση των μισθών και σύνδεσή τους με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που είναι η μέθοδος που θα ισχύει ως και το 2024. Ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού για το σύνολο της οικονομίας κάθε χρόνο από το 2002 και μετά και κατά την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Μισθών και θα αναπροσαρμόζει τις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που θα αποχωρούν από 1ης/1/2025 και μετά. Ο νόμος προέβλεπε την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από το 2021, αλλά επειδή δεν μπορούσε να τον προσδιορίσει η ΕΛΣΤΑΤ πήρε αναβολή για να εφαρμοστεί από 1ης/1/2025.

Με το σημερινό σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών οι ασφαλισμένοι κερδίζουν μόνον τις χρονιές που ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Με την αλλαγή που θα ισχύσει από το 2025, οι ασφαλισμένοι που θα βγουν στα έτη 2025-2028 θα πάρουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με μισθούς αυξημένους κατά 4,5% με 5% ετησίως.

Οπως τονίζουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση στις αιτήσεις συνταξιοδότησης από το 2025 και μετά, η αναπροσαρμογή των αποδοχών στις συντάξεις θα γίνεται για μεν το διάστημα από το 2002 ως και το 2023 με βάση τον πληθωρισμό, για δε το διάστημα από 2025 και μετά με βάση το μέσο ποσοστό αύξησης των μισθών κατά το προηγούμενο έτος για το σύνολο των εργαζομένων.

«Κέρδη»

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ μπορούν να λάβουν πολλοί ασφαλισμένοι που θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο. Οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος συνταξιοδότησης, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές.

Επισημαίνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από 2002 και μετά.

Προσωπική διαφορά

Με τον δεύτερο επανυπολογισμό αλλά και με τις αυξήσεις 7,75% για το 2023 και 3% για το 2024, σχεδόν 400.000 συνταξιούχοι έχουν απαλλαχθεί από το βραχνά της προσωπικής διαφοράς. Απομένουν όμως άλλοι 780.000, με 800.000 συνταξιούχοι που βλέπουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται. Από αυτούς οι 450.000 θα τη δουν να καταργείται με τις επόμενες αυξήσεις στα έτη 2025, 2026 κα 2027.

Με μια μέση αύξηση 30 ως 35 ευρώ το χρόνο, οι συνταξιούχοι που έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς ως 95 ευρώ, θα την μηδενίσουν σε 1 ως 3 χρόνια.

Αρκετοί όμως που έχουν μεγαλύτερο υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά (π.χ. 140 ευρώ, ή 250 ευρώ) θα περιμένουν ως και 9 έτη για να μηδενιστεί η διαφορά, εκτός αν στο μέλλομν αποφασιστεί να γίνει ένα οριζόντιο κούρεμα της προσωπικής διαφοράς για να δουν πιο γρήγορα πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους.

dnews.gr

 

LMLM

LM