Ελληνικά
Giriş Tarihi : 04-06-2023 21:24

Τουρκία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Ερντογάν

Τουρκία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Ερντογάν

Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, ανακοινώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου. 

Στη λίστα με τα ονόματα των νέων υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης απουσιάζουν αυτά του Χουλουσί Ακάρ ως υπουργού Άμυνας αλλά και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ως υπουργού Εξωτερικών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu, νέος υπουργός Άμυνας ορίζεται ο Γιασάρ Γκιουλέρ ενώ νέος υπουργός Εξωτερικών είναι ο Χακάν Φιντάν.

Ο Χακάν Φιντάν ήταν μέχρι πρότινος ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ενώ ο Γιασάρ Γκιουλέρ ήταν μέχρι σήμερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Παράλληλα, στη θέση του αντιπροέδρου ο Ερντογάν διόρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μεχμέτ Σισμέκ. Ο διορισμός του Σισμέκ εκτιμάται ότι θα σημάνει το τέλος της «ανορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής που ακολουθούσε ο Ερντογάν επί χρόνια, όπως τη μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον κρατικό έλεγχο των αγορών.

Εκτός της νέας κυβέρνησης είναι και ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Στη θέση του τοποθετείται ο Αλί Γερλικαγιά.

Τα άλλα υπουργεία κατανέμονται ως εξής:

  • Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
  • Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Εζντεμίρ Γκοκτάς
  • Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βεντάτ Ισιχάν
  • Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί
  • Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ
  • Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι
  • Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
  • Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
  • Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ
  • Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
  • Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ
  • Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε την ορκωμοσία του μετά την επικράτηση στις τουρκικές εκλογές έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία του Ερντογάν, ύστερα από την ορκωμοσία του έγινε με αναφορές στη 

«Οι συνομιλητές μας θα βρουν μια πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια Τουρκία, η οποία μάχεται πιο αποφασιστικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματα της ίδιας και των αδελφών της στη Γαλάζια Πατρίδα, ανεβάζει τον πήχη της επιτυχίας από την οικονομία μέχρι το εμπόριο και είναι πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια σε κάθε τομέα», είπε χαρακτηριστικά. 

Σε άλλο σημείο ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να επικεντρωθούν στο μέλλον. Πρόσθεσε ότι τα 85 εκατομμύρια των Τούρκων πρέπει να ενωθούν «σαν τα τούβλα στον τοίχο», γιατί η χώρα χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Παράλληλα προανήγγειλε την αναθεώρηση του συντάγματος, λέγοντας ότι «θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος» του 1980, υποσχόμενος ότι το νέο θα είναι «φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς».

lifo
LMLM

LM