Ελληνικά
Giriş Tarihi : 11-04-2023 14:15

Επιστροφή πινακίδων: Ποιοι μένουν χωρίς όχημα

Επιστροφή πινακίδων: Ποιοι μένουν χωρίς όχημα

Από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα (10/4) ξεκινάει η επιστροφή αδειών οδήγησης, πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων που είχαν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους την εορταστική περίοδο του Πάσχα, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, όταν οι παραβάσεις των οδηγών αφορούν σε:

  • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών
  • Οδήγηση στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
  • Παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία
  • Επικίνδυνη οδήγηση, οδήγηση για επίδειξη ικανότητος, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχεδίων αγώνων (αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων)

Παράλληλα, η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές, εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής.

Ποιοι θα πάρουν πίσω τις πινακίδες

Η απόφαση επιστροφής αφορά έγγραφα και πινακίδες που είχαν αφαιρεθεί έως και την Κυριακή 9 Απριλίου και αποκλειστικά για τις παραβάσεις του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση & στάθμευση) και της παρ. 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ. (πινακίδα Ρ40 απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση) για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 3 του άρθρου 31 του ν.4530/2018.

Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

LMLM

LM