ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 22-06-2024 10:30

Τουλάχιστον 25 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό στη Ράφα

Τουλάχιστον 25 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό στη Ράφα

Το Τελ Αβίβ δηλώνει ότι στο στόχαστρό του είναι οι υποδομές της Χαμάς και προσπαθεί να αποφύγει τις παράπλευρες απώλειες

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σκηνές για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους βόρεια της Ράφα την Παρασκευή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 50, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας και εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς σε δύο τοποθεσίες σε μια παράκτια περιοχή που έχει γεμίσει με σκηνές και βρίσκεται λίγο έξω από μια ζώνη ασφαλείας που είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εξετάζει τα χτυπήματα στις αναφερόμενες συντεταγμένες.

Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει στο παρελθόν τοποθεσίες κοντά στην «ανθρωπιστική ζώνη» στο Μουγουάσι, μια αγροτική περιοχή στις ακτές της Μεσογείου που έχει γεμίσει με καταυλισμούς σκηνών τους τελευταίους μήνες.

Τα πλήγματα σημειώθηκαν καθώς το Ισραήλ προχώρησε στη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είχαν βρει καταφύγιο από τις μάχες σε άλλα μέρη της Γάζας.

Οι περισσότεροι έχουν πλέον εγκαταλείψει τη Ράφα, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές και οι ανθρωπιστικές συνθήκες είναι τραγικές καθώς οι οικογένειες στεγάζονται σε σκηνές και στενά διαμερίσματα χωρίς επαρκή τροφή, νερό ή ιατρικές προμήθειες.

ΠΟΥ: Η ισραηλινή "παύση" δεν είχε "κανένα αντίκτυπο"

Η ημερήσια «παύση» που ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό για τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν είχε «κανένα αντίκτυπο» στην άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αρμόδιος για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Εμείς, τα Ηνωμένα Έθνη, μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε καταγράψει κανένα αντίκτυπο στην άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας μετά από την ανακοίνωση, θα έλεγα μονομερή, αυτής της τεχνικής παύσης», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Ο στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή παύση «από τις 08:00 έως τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) κάθε μέρα και μέχρι νεωτέρας» σε τμήμα οδού περίπου 10 χιλιομέτρων, από το ισραηλινό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, στο νοτιότερο σημείο της Λωρίδας της Γάζας, έως το ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Ράφα, βορειότερα.

Η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας «είναι ελάχιστη», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA).

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση είναι καταστροφική σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις «δεν μπορούν να πάνε στο Κερέμ Σαλόμ και να ανακτήσουν (την ανθρωπιστική βοήθεια) με ασφάλεια καθώς δεν υπάρχει δημόσια τάξη και ασφάλεια», τόνισε ο Λέρκε, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει καταστεί δυνατή η μεταφορά περιορισμένων ποσοτήτων καυσίμων.

ΓΓ ΟΗΕ: Ο Λίβανος να μην γίνει νέα Γάζα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσηγς Χεζμπολάχ, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να τονίζει ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εργάζονται για να ηρεμήσουν την κατάσταση και να αποτρέψουν εσφαλμένους υπολογισμούς.

«Μια βιαστική κίνηση - ένας λάθος υπολογισμός - θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή που ξεπερνά κατά πολύ τη συνοριακή περιοχή, και ειλικρινά, ξεπερνά κάθε φαντασία», είπε σε δημοσιογράφους. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Οι άνθρωποι της περιοχής και οι άνθρωποι παγκοσμίως δεν μπορούν να αντέξουν ο Λίβανος να μετατραπεί σε μια άλλη Γάζα».

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα πυροδότησε ξέσπασμα βίας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του στρατού και της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η πολεμική ρητορική, που επίσης έχει κλιμακωθεί μεταξύ των δύο πλευρών, εγείρει φόβους για έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ εκτοξεύει καθημερινά ρουκέτες προς το Ισραήλ σε αλληλεγγύη προς τη σύμμαχό της Χαμάς από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Ισραήλ, όπου οι πολιτικές πιέσεις αυξάνονται για ανάληψη σκληρότερης δράσης.

Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν παράλληλα εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε σήμερα ότι η Χεζμπολάχ έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τόσο τις δυνάμεις της όσο και τον Λίβανο ενάντια στο Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι «ίσως έχει έρθει η ώρα για την αυτοκαταστροφή αυτού του παράνομου καθεστώτος».

«Οποιαδήποτε απερίσκεπτη απόφαση του κατοχικού ισραηλινού καθεστώτος να σωθεί θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε έναν νέο πόλεμο», τόνισε η αποστολή του ΟΗΕ του Ιράν στο X.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή (UNIFIL) καθώς και μη ένοπλοι τεχνικοί παρατηρητές γνωστοί ως UNTSO, έχουν σταθμεύσει εδώ και καιρό στο νότιο Λίβανο για να παρακολουθούν την κατάσταση κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, γνωστή ως Μπλε Γραμμή.

«Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ βρίσκονται στο πεδίο και εργάζονται για την αποκλιμάκωση της έντασης και για να βοηθήσουν στην αποφυγή εσφαλμένων υπολογισμών», τόνισε ο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος πρέπει να πει δυνατά και ξεκάθαρα: η άμεση αποκλιμάκωση δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά είναι απαραίτητη», είπε. «Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική λύση».

 

LMLM

LM