Ελληνικά
Giriş Tarihi : 11-02-2023 22:37

Σεισμός : Ξεπέρασαν τους 26.000 οι νεκροί σε Τουρκία-Συρία

Σεισμός : Ξεπέρασαν τους 26.000 οι νεκροί σε Τουρκία-Συρία

Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Μιλώντας το Σάββατο από την νοτιοανατολική πόλη Σανλιούρφα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μόνο στην Τουρκία οι νεκροί ανέρχονται σε 22.327, ενώ οι αρχές στη Συρία μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει 3.553 θανάτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγγειλε επίσης μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και άλλα αδικήματα στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια χώρα και ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.

«Εχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους», δήλωσε.

Ο Ερντογάν είπε την Παρασκευή ότι έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες σε κάποιες περιοχές, ωστόσο δεν κατέστη σαφές σε ποια περιστατικά απαγωγών αναφερόταν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, έχουν συλληφθεί για λεηλασίες τουλάχιστον 48 άτομα σε οκτώ επαρχίες και έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο των γενικότερων ερευνών.

Η ασφάλεια στη σεισμόπληκτη ζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο, όταν ο αυστριακός στρατός ανέστειλε προσωρινά τις επιχειρήσεις διάσωσης εκεί εξαιτίας της «αυξανόμενης δυσκολίας στον τομέα της ασφάλειας», όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν και πάλι το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά υπό την προστασία του τουρκικού στρατού.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Μπάουερ είχε γράψει στο Twitter ότι η Μονάδα Διαχείρισης Καταστροφών των Αυστριακών Δυνάμεων (AFDRU) θα είναι και πάλι διαθέσιμη για περαιτέρω επιχειρήσεις διάσωσης όταν το περιβάλλον όπου επιχειρούν θα γίνει ασφαλές.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες και ανέφερε ότι οι αυστριακοί στρατιώτες είχαν βρει καταφύγιο σε έναν καταυλισμό μαζί με άλλες διεθνείς οργανώσεις.

Περίπου 80 διασώστες από τις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην Αντιόχεια από τις 7 Φεβρουαρίου και έχουν ήδη απεγκλωβίσει εννέα άτομα από τα χαλάσματα.

Έρχονται συλλήψεις

Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας έπειτα από τον σεισμό της Δευτέρας, όπως μετέδωσαν εξάλλου το Σάββατο τοπικά ΜΜΕ.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιάντεπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.

Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα. Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις, αφού ο εισαγγελέας της πληγείσας επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ ανακοίνωσε ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιάντεπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.

Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμανμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν «γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό».

Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έναν επιχειρηματία από την επαρχία Χατάι, του οποίου η πολυτελής κατασκευή δεκάδων διαμερισμάτων κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας τους ενοίκους της.

«Η χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών»

Έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να μην ξεχνάει τους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται στέγη και τροφή απηύθυνε εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάτιν Γκρίφιθς, την ώρα που οι διασώστες αναζητούν τυχόν επιζώντες.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην τουρκική επαρχία Καχραμανμαράς, ο Γκρίφιθς είπε ότι συνομίλησε με οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και έχουν μείνει μες στο κρύο χωρίς τροφή μετά τον σεισμό. «Βρίσκομαι εδώ για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ξεχαστούν», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Γκρίφιθς εξήρε την ανταπόκριση της Τουρκίας στην καταστροφή, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική» και χαιρέτισε το «κουράγιο των μελών των υπηρεσιών διάσωσης που εργάζονται όλο το 24ωρο ελπίζοντας σε έναν ακόμη ήχο, σε έναν ακόμη επιζώντα».

«Είναι η αρχή και η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος είναι πάντα απογοητευμένος στην αρχή», είπε σε μια προφανή αναφορά στην κριτική σχετικά με την ανταπόκριση των αρχών μετά τον σεισμό. Όπως είπε ο ίδιος, αυτό που συνέβη στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι «το χειρότερο συμβάν των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή».

Προφανώς εννοούσε την χειρότερη φυσική καταστροφή στην περιοχή, αφού ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο χειρότερος που πλήττει την Τουρκία μετά το 1939. Το πιο φονικό συμβάν που έχει σημειωθεί κατά τη πρόσφατη ιστορία στην περιοχή παραμένει ο 11ετής εμφύλιος της Συρίας, εξαιτίας του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι έχουν μείνει άστεγοι.

Όπως είπε ο Γκρίφιθς, ξεκινάει μια τρίμηνη επιχείρηση τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Συρία με στόχο να υπάρξει βοήθεια για την κάλυψη του κόστους των εκεί επιχειρήσεων.

Ο ίδιος είπε στο Reuters ότι ελπίζει η βοήθεια στη Συρία να κατανεμηθεί τόσο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων όσο και εκείνες της αντιπολίτευσης, αλλά επεσήμανε ότι σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα».

Οι διασώστες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική στα Ηνωμένα Έθνη και στη διεθνή κοινότητα για την μη έγκαιρη ανταπόκρισή τους μετά τον σεισμό.

Άνοιξαν μετά από 35 χρόνια τα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας

Την ίδια ώρα, μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία άνοιξε για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια, ώστε να επιτραπεί η μεταφορά της βοήθειας προς τα θύματα του φονικού σεισμού, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και επιβεβαίωσε ένας διπλωμάτης.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας για την Αρμενία Σερντάρ Κιλίτς ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες από φορτηγά που διασχίζουν το σημείο ελέγχου Αλικάν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Αράς, ο οποίος χωρίζει τις δύο χώρες.

«Πάντα θα θυμάμαι την γενναιόδωρη βοήθεια που έστειλε ο λαός της Αρμενίας για να συμβάλλει ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία» είπε ο Κιλίτς ευχαριστώντας Αρμένιους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το Αnadolu, το πέρασμα χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά για την μεταφορά βοήθειας από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο στην πληγείσα από τον σεισμό Αρμενία το 1988.

Τον περασμένο χρόνο, Τούρκοι και Αρμένιοι ηγέτες είχαν ανεπίσημη συνάντηση σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο έπειτα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεών τους.

Η Άγκυρα δεν έχει διπλωματικές ή εμπορικές σχέσεις με την Αρμενία από την δεκαετία του '90.

Οι δύο χώρες έχουν διχαστεί σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία και των γεγονότων του 1915 κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι κλειστά από το 1993.

Euronews

AdminAdmin