Ο Οργανισμός ισχυρίζεται ότι η καθυστέρηση οφείλεται στα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζουν οι ισραηλινές δυνάμεις, τα οποία χαρακτηρίζονται περίπλοκα και επικίνδυνα
Το Ισραήλ συνέχισε την Τρίτη τη νέα του "μεγάλη" στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, παρά τις αυξανόμενες διεθνείς επικρίσεις από συμμάχους και εχθρούς, εξαπολύοντας πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρο τον θύλακα, από τις οποίες, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 85 Παλαιστίνιοι.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι επέτρεψαν την είσοδο σε δεκάδες ακόμη φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια.
Δύο ημέρες αφότου το Ισραήλ επέτρεψε την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, οι αναγκαίες νέες προμήθειες που χρειάζονται απεγνωσμένα οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη φθάσει. Οι περισσότεροι από τους 2,1 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν μεγάλη ανάγκη από βασικές προμήθειες, τρόφιμα και φάρμακα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Απλά για να το ξεκαθαρίσουμε, ενώ έχουν έρθει περισσότερες προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας, δεν έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε την άφιξη αυτών των προμηθειών στις αποθήκες και τα σημεία παράδοσης», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Οι κάτοικοι της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής του κόσμου προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από φρικτές συνθήκες αφότου το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό σε όλες τις εισαγωγές στη Γάζα πριν από σχεδόν τρεις μήνες. Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού διατρέχει σοβαρό κίνδυνο λιμού.
Η COGAT, ο ισραηλινός αμυντικός οργανισμός που επιβλέπει την ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ότι πέντε φορτηγά εισήλθαν τη Δευτέρα και 93 φορτηγά εισήλθαν την Τρίτη. Ο Ντουζαρίκ ανέφερε πως ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι μόνο μερικές δεκάδες φορτηγά εισήλθαν στη Γάζα την Τρίτη.
Η βοήθεια περιελάμβανε αλεύρι για τα αρτοποιεία, τρόφιμα για συσσίτια και ιατρικές προμήθειες.
Αλλά καμία από αυτές τις βοήθειες δεν έφτασε στην πραγματικότητα στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Ντουζαρίκ περιέγραψε τη νέα διαδικασία ασφαλείας για την εκκαθάριση της βοήθειας στις αποθήκες ως "μακρά, πολύπλοκη, περίπλοκη και επικίνδυνη".
Είπε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές απαιτήσεις για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να ξεφορτώνουν και να επαναφορτώνουν τα φορτηγά εμποδίζουν τις προσπάθειες διανομής της βοήθειας. Η COGAT δεν σχολίασε αμέσως τις νέες διαδικασίες.
Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι δίνει προτεραιότητα στα βρεφικά γάλατα στις πρώτες αποστολές, ανακοινώνοντας ότι τα πρώτα φορτηγά μετά από περισσότερες από 11 εβδομάδες έφτασαν τελικά στη Γάζα.
«Τα πρώτα φορτηγά με ζωτικής σημασίας παιδικές τροφές βρίσκονται τώρα μέσα στη Γάζα μετά από 11 εβδομάδες πλήρους αποκλεισμού και είναι επείγον να διανεμηθεί αυτή η βοήθεια, καθώς χρειαζόμαστε πολύ, πολύ περισσότερα για να περάσουμε», πρόσθεσε ο Ντουζαρίκ.
Η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έλαβε έγκριση για περίπου 100 φορτηγά να εισέλθουν στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Γενς Λάρκε - πολύ λιγότερα από τα 600 φορτηγά που περνούσαν στον θύλακα καθημερινά κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκεχειρίας που τερμάτισε το Ισραήλ τον Μάρτιο. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι δεκάδες φορτηγά με βοήθεια αναμένεται να εισέρχονται κάθε μέρα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι αποφάσισε να αφήσει να μπει περιορισμένη βοήθεια μετά από πιέσεις συμμάχων, οι οποίοι του είπαν ότι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν το Ισραήλ ενώ από τη Γάζα έρχονταν καταστροφικές εικόνες πείνας.
Κάτω από πίεση, το Ισραήλ συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να επιτρέψει μια «ελάχιστη» ποσότητα βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος, αφού εμπόδισε την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων σε μια προσπάθεια να πιέσει τη μαχητική οργάνωση Χαμάς.
Τα Ηνωμένα Έθνη και διάφορες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστών επέπληξαν το Ισραήλ για τον αποκλεισμό λέγοντας ότι η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία. Κατηγόρησαν επίσης το Ισραήλ ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου επειδή χρησιμοποίησε την πείνα ως στρατιωτική στρατηγική.
euronews