Ελληνικά
Giriş Tarihi : 26-02-2024 12:52

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα γίνουν εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα γίνουν εκλογές

Δραματικές ήταν οι εξελίξεις στον επίλογο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που αποφάσισε να τελικά να μην γίνουν εσωκομματικές εκλογές. 

Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές την τελευταία ώρα, καθώς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πήρε απρόσμενη εξέλιξη μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επέμεινε στη διεξαγωγή εκλογών στις 10 Μαρτίου, επικαλούμενος τόσο την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, όσο και το γεγονός ότι η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της. 

Αμέσως μετά ο Σωκράτης Φάμελλος πήρε τον λόγο και κατέθεσε την πρόταση, την οποία ψήφισε τελικά το συνέδριο, να μην διεξαχθούν εκλογές και να εκφράσουν οι σύνεδροι εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. 

Ακολούθησε η Όλγα Γεροβασίλη, που κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να ανακαλέσει την πρόταση να στηθούν ξανά εσωκομματικές κάλπες. Εκείνος της απάντησε ότι αν πάρει η ίδια πίσω την υποψηφιότητά της, τότε δεν έχει λόγο να επιμείνει σε εκλογές. 

Έπειτα από νέα παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου, τελικά πέρασε η πρόταση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να μην γίνουν εσωκομματικές εκλογές. «Παιδιά αρκετά, έπεσαν οι μάσκες. Δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης έπειτα από αυτή την εξέλιξη. 

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση που ψηφίστηκε- Ανασυγκρότηση του εκτελεστικού γραφείου 

Η πρόταση που ενέκρινε το συνέδριο ήταν πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου, του Νίκου Παππά και του Γιώργου Τσίπρα. 

Αυτή, είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, λύνει «διά παντός όλα τα ζητήματα που συζητάμε». Η πρόταση ανέφερε: 

«Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών με ενιαία πολιτική λειτουργία. 

Δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας, με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του 4ου συνεδρίου, ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για τον μετασχηματισμό του κόμματός μας». 

Ο διάλογος Γεροβασίλη- Κασσελάκη από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου, ανέβηκε στο βήμα η Όλγα Γεροβασίλη, που κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει την πρότασή του για εκλογές. 

«Αγαπητέ Στέφανε, στην πρώτη ομιλία σου είπες “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”. Εάν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω», είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής. 

«Στην Αριστερά δεν υπάρχουν λευκές επιταγές. Όποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει», συμπλήρωσε. «Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Εσύ το πέταξες», ανέφερε ακόμη. 

«Τώρα, αν θες εκλογές σε 10 ημέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Ε κάν’τες μόνος σου, να δούμε τι θα πάρεις», κατέληξε. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης τη διαδέχθηκε στο βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. «Επιτέλους να συνειδητοποιήσουν όλοι, δεν είστε σκάκι», είπε ο πρόεδρος του κόμματος και αποχώρησε για να επιστρέψει στη θέση του, λίγα μέτρα από εκεί όπου καθόταν η Όλγα Γεροβασίλη. 

Την ώρα που ο Πάνος Ρήγας έλεγε στους συνέδρους τις τρεις προτάσεις που είχαν κατατεθεί- να μην γίνουν εκλογές, να στηθούν κάλπες στις 10 Μαρτίου ή να γίνουν σε ένα μήνα- η Όλγα Γεροβασίλη πήρε ξανά τον λόγο. 

«Ζήτησα από τον πρόεδρο να αποσύρει την πρότασή του για εκλογές. Περιμένω. Εάν την αποσύρεις δεν έχω κανένα λόγο να επιμείνω για εκλογές», είπε και δίπλα της βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Όλγα, αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου, δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές», της απάντησε. 

«Σύντροφοι, το σώμα είναι κυρίαρχο. Σε 10 ημέρες, χωρίς διασφαλίσεις, προφανώς είναι αστείο να μιλάμε για εκλογές. Επομένως, αν θες εκλογές είπα καν’τες μόνο σου πρόεδρε. Για τα περαιτέρω είπα ότι δεν υπάρχει λευκή επιταγή. Το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο. Δεν είμαι εγώ αυτή που έβαλε την πρόταση για εκλογές», πρόσθεσε η Όλγα Γεροβασίλη και αμέσως μετά ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε νέα παρέμβαση, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του.


Στέφανος Κασσελάκης: Πώς θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος υπό αυτές τις συνθήκες 

Όλα ξεκίνησαν με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος αποφάσισε να τοποθετηθεί πριν από τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επικαλούμενος τόσο την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, όσο και την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι «δυστυχώς δεν γίνεται» να μην διεξαχθούν εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Έκανε αναφορά σε εκείνους που ζητούσαν να μην γίνουν εκλογές. «Επιτρέψτε μου όμως με ταπεινοφροσύνη να σας εξηγήσω γιατί δυστυχώς αυτό δεν γίνεται», είπε και στη συνέχεια διάβασε δύο αποσπάσματα. Το ένα από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, στο σημείο που έλεγε ότι πρέπει ο πρόεδρος να προσφύγει ξανά στα μέλη και το άλλο από την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της. 

«Ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, αν και από μακριά ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο, η συντρόφισσα Όλγα θέτει υποψηφιότητα. Πώς γίνεται να το ζητάει ο νυν πρόεδρος, ο τέως πρόεδρος και να υπάρχει υποψηφιότητα, πώς θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος υπό αυτές τις συνθήκες. Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από μια απόφαση ματαίωσης εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. 

«Την Πέμπτη μπήκα στο συνέδριο ολόκληρος. Πληγωμένος από την αμφισβήτηση μηνών, ειδικά μέσω σκόπιμων διαρροών, αλλά ολόκληρος. Πώς μπορώ να βγω από το συνέδριο την Κυριακή κομμένος κομματάκια; Μπήκα ως ο πρόεδρος που δεν του επιτρέπουν να ρωτά τα μέλη του χωρίς την άδειά τους, πώς μπορώ να βγω και να κάνω ότι δεν συμβαίνει τίποτα;», συμπλήρωσε. 


«Εσείς ψηφίσατε, αλλά κάποιοι δεν σας άκουσαν. Εάν χρειάζεται να φωνάξουμε δυο φορές για να μας ακούσουν οι λίγοι που έχουν χάσει την πολιτική τους ακοή, θα φωνάξουμε δύο φορές. Γιατί η δεύτερη φορά είναι αλλιώς. Αν την πρώτη βγήκε κάποιος επειδή τον φύτεψαν, τη δεύτερη δεν ξαναβγαίνει. Τη δεύτερη φορά βγαίνεις μόνο αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία και ανθίζεις στην κοινωνία μαζί με τα μέλη», επεσήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Παράλληλα απάντησε σε εκείνους που ζητούσαν να μην γίνουν μέσα σε δέκα ημέρες εκλογές. «Λένε όχι εκλογές στις 10 Μαρτίου αλλά σε ένα μήνα, όπως προβλέπει το καταστατικό, αν και γνωρίζουν ότι το συνέδριο μπορεί να αποφανθεί ως το ανώτατο όργανο και ότι επιτρέπεται από το καταστατικό η επιτάχυνση εφόσον επίκεινται εκλογές εθνικές κλίμακας», ανέφερε σχετικά. 

«Πάνω από ένα μήνα η χώρα χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση. Πάνω από ένα μήνα διαφωνούντες στα κανάλια για να μην μείνει τίποτα όρθιο. Και ύστερα Πάσχα, προεκλογική περίοδος για βέβαιη αποτυχία. Προφανώς κάποιοι έχουν σκοπό να πάμε στις ευρωεκλογές με εμένα να λιώνω τα παπούτσια μου ανά την Ελλάδα και εκείνους να βγαίνουν στα κανάλια και να κονταίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε και τόνισε ότι κάποιοι «θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για «επίδοξους βασιλιάδες και βασίλισσες που παίζουν σκάκι στην πλάτη μας εδώ και μήνες» και ζήτησε «καθαρές λύσεις. Εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου ώστε ο νικητής να έχει χρόνο για τις ευρωεκλογές και ανοιχτό ορίζοντα στις εθνικές, χωρίς μαχαιρώματα, αυθαίρετες προθεσμίες και όρους. Και άμεσες καταστατικές αλλαγές». 

«Πρόεδρος που θα πάει από την εσωκομματική σύγκρουση κατευθείαν στις ευρωεκλογές δεν μπορώ να γίνω. Μπορώ να γίνω πρόεδρος στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών. Με τη θέλησή σας, με ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ για να τραντάξω τα οφίτσια», συμπλήρωσε. 

lifo.gr

LMLM

LM