Ελληνικά
Giriş Tarihi : 22-05-2024 10:25

Πρωτοποριακή θεραπεία «φρενάρει» τους καρκινικούς όγκους

Πρωτοποριακή θεραπεία «φρενάρει» τους καρκινικούς όγκους

Ερευνητές στο Karolinska Institutet κατάφεραν στοχευμένη θεραπεία κατά του καρκίνου μέσω μικρών μεμβρανικών κυστιδίων τα οποία χρησιμοποιούν τα κύτταρά προκειμένου να επικοινωνούν.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Biomedical Engineering δείχνει ότι η θεραπεία μειώνει την ανάπτυξη του όγκου και βελτιώνει την επιβίωση στα ποντίκια.

Όταν τα κύτταρά μας επικοινωνούν, στέλνουν μικρές φυσαλίδες μεμβράνης γνωστές ως εξωκυτταρικά κυστίδια που περιέχουν διάφορα μόρια σηματοδότησης.

Το ενδιαφέρον για αυτές τις μικροσκοπικές φυσαλίδες, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για τη δημιουργία φαρμάκων.

Τα αντισώματα αναζητούν όγκους

Ερευνητές στο Karolinska Institutet δημιούργησαν τώρα μια στοχευμένη θεραπεία καρκίνου γεμίζοντας αυτές τις φυσαλίδες με ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται στις χημειοθεραπείες και στη συνέχεια προσάρτησαν αντισώματα κατά των όγκων στην επιφάνειά τους

Εκτός από τη στόχευση των καρκινικών κυττάρων, τα αντισώματα λειτουργούν ως μια μορφή ανοσοθεραπείας.

Η θεραπεία, σύμφωνα με τους ερευνητές, μείωσε την ανάπτυξη του όγκου και βελτίωσε την επιβίωση όταν χορηγήθηκε ως ένεση σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού ή μελάνωμα.

«Συνδέοντας διαφορετικά αντισώματα σε εξωκυττάρια κυστίδια, μπορούμε να τα στοχεύσουμε σχεδόν σε οποιονδήποτε ιστό και μπορούμε να τα διοχετεύσουμε με άλλους τύπους φαρμάκων επίσης», είπε γιατρός και ερευνητής στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Karolinska Institutet.

«Ως εκ τούτου, η θεραπεία έχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι και άλλων ασθενειών και τύπων καρκίνου».

Πιο αποτελεσματικό και λιγότερες παρενέργειες

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η νέα θεραπεία είναι πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων χωρίς να επηρεάζει τον υγιή ιστό, σε σύγκριση με τις τρέχουσες θεραπευτικές θεραπείες.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν εάν διαφορετικοί συνδυασμοί αντισωμάτων και φαρμάκων μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω τη θεραπεία.

«Μεταξύ άλλων, θέλουμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα παροχής mRNA ως αντικαρκινικού φαρμάκου», δήλωσε ο συν-σ.υγγραφέας της μελέτης Σαμίρ Ελ Ανταλούσι

«Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα πλατφόρμα θεραπείας που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να μειώσει τις παρενέργειες σε δύσκολες στη θεραπεία ασθένειες, ειδικά στον καρκίνο».

dnews.gr

LMLM

LM