Η αναφορά του Πρωθυπουργού από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε «παράθυρο ευκαιρίας» με την Τουρκία για την επίλυση των διαφορών σχετικά με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα βάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέα τροχιά και αναδεικνύει την κρισιμότητα της συνάντησης των ηγετών στην Άγκυρα σε τρεις μήνες από σήμερα, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Τα συνολικά έξι ραντεβού των ηγετών σε έναν χρόνο, τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα στον Πολιτικό Διάλογο, τα ΜΟΕ και την θετική ατζέντα υπό την καθοδήγηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών και η συγκράτηση ρητορικών εξάρσεων φαίνεται να αποδίδουν πλέον καρπούς.
Όπως είχε γράψει από την πρώτη στιγμή το CNN η Αθήνα λίγο πριν το τετ α τετ των ηγετών στη Νέα Υόρκη, παρατήρησε με ενδιαφέρον την αναφορά στην ομιλία Ερντογάν στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
«Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία»
Βγαίνοντας μπροστά, ο Πρωθυπουργός κάλεσε από το βήμα του ΟΗΕ τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντήσει την Ελλάδα σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι.
Το γεγονός πως επί 40 χρόνια αυτή η διαφορά δεν έχει λυθεί, δεν σημαίνει πως είναι ανεπίλυτη σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχουμε παράθυρο ευκαιρίας θα πρέπει να είμαστε αρκετά θαρραλέοι και σοφοί ούτως ώστε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μήνυμα το οποίο μένει να φανεί κατά πόσο ελήφθη από την Άγκυρα.
Υπενθυμίζεται πως Μητσοτάκης και Ερντογάν ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας. Το επόμενο μάλιστα διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα για την προετοιμασία του.
Σαφής αναφορά του Πρωθυπουργού και στο μεταναστευτικό και στην ανάγκη συνεργασίας με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το νέο ραντεβού Παναγιωτόπουλου - Γερλίκαγια για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών εν μέσω αυξημένων ροών.
«Δεν γίνεται αποδεκτή λύση δύο κρατών»
Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην στήριξη της Ελλάδας σε λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην επανεκκίνηση των συνομιλιών σε αυτό το πλαίσιο και έκανε ειδική αναφορά στις προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. «Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως δυστυχώς 50 χρόνια από την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στο νησί «δυστυχώς δεν βλέπουμε καμία πρόοδο στην στάση της».
Με κάθε τρόπο η Αθήνα καλεί την Τουρκία στο τραπέζι ώστε να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, ωστοσο τόνισε ότι οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σεβαστούν το Κράτος Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε το μήνυμα ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστη (Συμφωνία Πρεσπών, Συμφωνίες του Ντέιτον, Συμφωνίες Πρίστινας- Βελιγραδίου).
Για Μέση Ανατολή: «Δείξτε αυτοσυγκράτηση»
Στην ομιλία του στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, διεθνείς και περιφερειακές, αλλά και στις προκλήσεις από την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στο ζήτημα του πολέμου στη Μέση Ανατολή ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος στον Νότιο Λίβανο και σε ολόκληρη την περιοχή. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, καθώς και την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία, να επιστρέψουν οι όμηροι και να υπάρξει πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Και ότι η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή θα επιτευχθούν με τη λύση δύο κρατών.
«Η Ελλάδα στηρίζει μία εκεχειρία 21 ημερών», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
cnn.gr