Ελληνικά
Giriş Tarihi : 06-07-2024 09:55

Δυτική Όχθη: «Η μεγαλύτερη κατάσχεση γης εδώ και 30 χρόνια»

Δυτική Όχθη: «Η μεγαλύτερη κατάσχεση γης εδώ και 30 χρόνια»

Το Ισραήλ σχεδιάζει την ανέγερση σχεδόν 5.300 κατοικιών στην Κοιλάδα του Ιορδάνη

Με ταχείς ρυθμούς προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση τα σχέδια για την ανέγερση σχεδόν 5.300 κατοικιών στη Δυτική Όχθη, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην περιοχή.

Πρόκειται να οικοδομηθούν σε έκταση που ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα, με ακτιβιστές να λένε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση γης στη Δυτική Όχθη εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Το σχέδιο επιβλέπει ο ακροδεξιός εθνικιστής υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος είναι ο ίδιος έποικος και έχει δηλώσει πως αποστολή της ζωής του είναι να εμποδίσει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν οι τρεις περιοχές να συνθέσουν ένα μελλοντικό κράτος.

Στη Δυτική Όχθη ζουν πάνω από μισό εκατομμύριο Εβραίοι έποικοι με ισραηλινή υπηκοότητα, σε περισσότερους από 100 οικισμούς. Τα τρία εκατομμύρια των Παλαιστινίων της περιοχής βρίσκονται υπό ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις κάνουν σχεδόν καθημερινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη. Καταστρέφουν σπίτια και έχουν σκοτώσει 550 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σε διπλωματικό επίπεδο, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε την Πέμπτη πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έστειλε διαπραγματευτές για να συνεχίσουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Μια μέρα νωρίτερα, η Χαμάς είπε ότι υπέβαλε στους μεσολαβητές ορισμένες ιδέες για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

euronews

LMLM

LM