Ελληνικά
Giriş Tarihi : 30-12-2023 11:58

Την πιο μαζική αεροπορική επίθεση από την έναρξη του πολέμου εξαπέλυσε η Ρωσία

Την πιο μαζική αεροπορική επίθεση από την έναρξη του πολέμου εξαπέλυσε η Ρωσία

Σύμφωνα με το Κίεβο εκτοξεύτηκαν 122 πύραυλοι και 38 drones- Νεκροί και τραυματίες

Η Ρωσία εξαπέλυσε την Παρασκευή τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εδώ και μήνες στην Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 60 στο Κίεβο, στο νότιο, το δυτικό και το ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

 

Όπως έγινε γνωστό από Ουκρανούς αξιωματούχους, η Μόσχα εκτόξευσε 122 πυραύλους και 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ουκρανικών στόχων.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία αναχαίτισε 87 από τους πυραύλους και 27 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο επικεφαλής του στρατού της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλουζίνι.

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Mykola Oleshchuk έγραψε στο επίσημο κανάλι του στο Telegram: "Η πιο μαζική αεροπορική επίθεση" από τότε που ξεκίνησε η ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

 

Σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία, η προηγούμενη μεγαλύτερη επίθεση ήταν τον Νοέμβριο του 2022, όταν η Ρωσία εκτόξευσε 96 πυραύλους κατά της Ουκρανίας. Φέτος, η μεγαλύτερη ήταν 81 πύραυλοι στις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με τα αρχεία της πολεμικής αεροπορίας.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας άγνωστος αριθμός θάφτηκε κάτω από ερείπια κατά τη διάρκεια της περίπου 18ωρης επίθεσης, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. 

Μεταξύ των κτιρίων που αναφέρθηκε ότι υπέστησαν ζημιές σε όλη την Ουκρανία ήταν ένα μαιευτήριο, πολυκατοικίες και σχολεία.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κρεμλίνου χρησιμοποίησαν μια μεγάλη ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ.

"Σήμερα, η Ρωσία χρησιμοποίησε σχεδόν κάθε τύπο όπλου στο οπλοστάσιό της", δήλωσε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ δήλωσε ότι η Ρωσία "προφανώς εκτόξευσε όλα όσα διαθέτει", εκτός από τους πυραύλους Kalibr που εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Η αεροπορική επίθεση που ξεκίνησε την Πέμπτη και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξε έξι πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο, και άλλες περιοχές από την ανατολική προς τη δυτική και από τη βόρεια προς τη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις αρχές.

Η αντίδραση του ΟΗΕ

Τα ρωσικά πλήγματα δείχνουν "την τρομερή πραγματικότητα" που ζει η χώρα, αντέδρασε η συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Ουκρανία Ντενίζ Μπράουν.

"Για τον ουκρανικό λαό, αυτό είναι ένα νέο απαράδεκτο παράδειγμα της τρομερής πραγματικότητας την οποία αντιμετωπίζει", σημείωσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) η Μπράουν, καταδικάζοντας έντονα "ένα απεχθές κύμα επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας".

"Καιρό έχουμε να δούμε τόσο κόκκινο στις οθόνες μας", σημείωσε παράλληλα ο Γιούρι Ιγκνάτ, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

euronews

LMLM

LM