Ελληνικά
Giriş Tarihi : 10-04-2023 12:53

Ελληνικός τουρισμός: «Ποιος θα στρώνει τα κρεβάτια;»

Ελληνικός τουρισμός: «Ποιος θα στρώνει τα κρεβάτια;»

Η έλλειψη εργαζομένων ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν στην Ελλάδα, η συνάντηση δυο μητέρων, της Σερπίλ Τεμίζ Ουνβάρ και της Μάγδας Φύσσα καθώς και η παραπομπή Τραμπ στη δικαιοσύνη στον Τύπο.

Στην έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν, η οποία αναμένεται να σημειώσει και νέο ρεκόρ επισκεπτώναναφέρεται το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk και σημειώνει. «Μετά τη μεγάλη ανάπτυξη που σημείωσε ο τουρισμός το 2022 μετά την πανδημία, ο κλάδος αναμένει νέο ρεκόρ επισκεπτών φέτος. Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναμένει αύξηση 10 με 20 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι κλεισμένοι ήδη από τον Απρίλιο», δηλώνει ο υπουργός. Οι τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν επίσης αυξανόμενη ζήτηση. «Αν θέλετε να πάτε φέτος διακοπές στη Ρόδο, την Κω, τις Κυκλάδες ή τη Ζάκυνθο, θα πρέπει να κάνετε κράτηση το συντομότερο δυνατό», λέει ο Διευθυντής Πωλήσεων της TUI, Μπέντζαμιν Γιακόμπι. Πολλοί ξενοδόχοι αναφέρουν 50%  περισσότερες κρατήσεις για το καλοκαίρι από πέρυσι αυτήν την περίοδο».

Την ίδια ώρα όμως το άρθρο επισημαίνει την μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού: «Ποιος όμως θα σερβίρει πρωινό στους τουρίστες, ποιος θα στρώνει τα κρεβάτια; Πέρυσι ακόμα, από τις 263.000 θέσεις στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο και στην εστίαση δεν μπόρεσαν να καλυφθούν 60.000 θέσεις. Φέτος εκτιμάται ότι η έλλειψη θα φθάσει τις 80.000 θέσεις. Ζητούνται μόνο 7.360 καμαριέρες. Οι επιχειρήσεις αναφέρουν 5.164 κενές θέσεις για σερβιτόρους, ενώ ζητούνται 6.126 μάγειρες και 2.729 μπάρμαν».

Η Σερπίλ Τεμίζ Ουνβάρ και η Μάγδα Φύσσα

Η πρώην δημοσιογράφος Σερπίλ Τεμίζ Ουνβάρ ίδρυσε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα μετά την επίθεση στο Χανάου της Γερμανίας, όπου ένας ακροδεξιός πριν από τρία χρόνια σκότωσε δέκα ανθρώπους με αφορμή ρατσιτσικά κίνητρα. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο 19χρονος γιος της Σερπίλ Τεμίζ Ουνβάρ με καταγωγή από την Τουρκία. Τώρα ταξιδεύει για να δικτυωθεί με άλλους συγγενείς θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, με στόχο να καταπολεμήσει τον ρατσισμό. Πρόσφατα συναντήθηκε στην Αθήνα με την Μάγδα Φύσσα, ο γιος της οποίας, Παύλος, σκοτώθηκε το 2013 από μέλος της Χρυσής Αυγής.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα taz του Βερολίνου αναφέρει για τη συνάντησή της με την Μάγδα Φύσσα: «Ήταν πολύ έντονη, πολύ συναισθηματική. Η Μάγδα δίνει τον ίδιο αγώνα ενάντια στο μίσος και τις διακρίσεις με εμένα, αλλά εδώ και 10 χρόνια. Όταν η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση πριν από τρία χρόνια, βγήκε από το δικαστήριο φωνάζοντας: "Τα κατάφερες γιε μου!" Δεν ήξερα τη Μάγδα, αλλά όταν το έμαθα, ένιωσα κάτι να μας συνδέει. Τέτοια λόγια λέω κι εγώ στον Φερχάτ: "Γιε μου, θα κερδίσουμε τον αγώνα!" Στη συνάντηση, η Μάγδα και εγώ, αμέσως καταλάβαμε η μια την άλλη».

Η παραπομπή Τραμπ στη δικαιοσύνη

Την παραπομπή του Αμερικανού πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη δικαιοσύνη σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε πολύ σιωπηλός ενώπιον της δικαιοσύνης στη Νέα Υόρκη, ούτε λέξη σε δημοσιογράφους ή οπαδούς. Ώρες αργότερα, στο Μαρ-α-Λάγκο, ο πρώην Πρόεδρος είχε βρει ξανά τη φωνή του. Ως αντίδραση πάντως στις ιστορικές σκηνές στην αίθουσα του δικαστηρίου, δεν μπόρεσε να σκεφτεί τίποτα καλύτερο από τα γνωστά. Ωστόσο, η έλλειψη λόγου μπορεί να είναι προσωρινή. Μια ματιά στο παρελθόν δείχνει ότι όσο περισσότερο ο Τραμπ παίρνει θέση άμυνας, τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται. Όταν ήρθε αντιμέτωπος με την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, προσπάθησε να επηρεάσει υπέρ του την ψήφο στην Τζώρτζια. Όταν αυτό όμως δεν λειτούργησε, κάλεσε τους οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Το αποτέλεσμα ήταν διπλό: μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές του αμερικανικού κράτους και η απόλυτη βεβαιότητα μεγάλου μέρους των Ρεπουμπλικανών, ότι η εκλογική νίκη του Προέδρου τους είχε κλαπεί».

dw.com

LMLM

LM