Ελληνικά
Giriş Tarihi : 30-10-2023 10:48

ΟΗΕ / Υιοθετήθηκε το ψήφισμα της Ιορδανίας – Δεν πέρασε τροπολογία του Καναδά και των ΗΠΑ

ΟΗΕ / Υιοθετήθηκε το ψήφισμα της Ιορδανίας – Δεν πέρασε τροπολογία του Καναδά και των ΗΠΑ

ην ώρα που ο ισραηλινός στρατός ισοπεδώνει την Γάζα και έχει εισβάλει στο βόρειο τμήμα της, στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δόθηκε μια εξαιρετικά άγρια μάχη, η οποία κατέληξε στο να υιοθετηθεί με συντριπτική πλειοψηφία το μη δεσμευτικό ψήφισμα που εισήχθη από την Ιορδανία, το οποίο ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και εξασφάλιση ανθρωπιστικών διαδρόμων, χωρίς, ωστόσο, να γίνεται αναφορά στην Χαμάς, γεγονός που προκάλεσε την οργή των συμμάχων του Ισραήλ.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στον ΟΗΕ είναι, ότι η τροπολογία για την Χαμάς που υποστηρίχθηκε από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να εγκριθεί, γεγονός το οποίο, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, έγινε δεκτό με χειροκροτήματα.

Η τροπολογία αυτή καταδίκαζε ρητά τη Χαμάς και «τη σύλληψη ομήρων».

Εισήχθη από τον Καναδά ως απάντηση στο ψήφισμα των αραβικών χωρών που ζητούσε «άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία».

Οι ΗΠΑ είχαν επίσης υποστηρίξει την τροπολογία, επικρίνοντας το αρχικό ψήφισμα που είχε εισαχθεί από την Ιορδανία επειδή δεν κατονόμαζε ρητά τη Χαμάς.

Ογδόντα οκτώ μέλη ψήφισαν υπέρ, 55 κατά και 23 απείχαν, και η τροπολογία του Καναδά απέτυχε να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το ψήφισμα που συντάχθηκε από την Ιορδανία εκ μέρους της αραβικής ομάδας δεν έχει καμία άμεση αναφορά στη Χαμάς ή στη «σύλληψη ομήρων».

Ωστόσο, ζητά άμεση, μόνιμη και διαρκή κατάπαυση του πυρός και άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, τα Φίτζι, η Γουατεμάλα, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Μικρονησία, το Ναούρου, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Παραγουάη και η Τόνγκα ψήφισαν κατά του ψηφίσματος που εισήγαγε η Ιορδανία.

Σαράντα πέντε άλλες χώρες απείχαν, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά.

* κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend

Άλλες αξιοσημείωτες αποχές περιλάμβαναν τη Γερμανία, η οποία έχει υποστηρίξει σταθερά το Ισραήλ στον πόλεμο, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την ψηφοφορία απείχε και η Ελλάδα κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του.

tvxs.gr

LMLM

LM