Ελληνικά
Giriş Tarihi : 06-07-2024 10:22

Επίσκεψη Όρμπαν στη Μόσχα - Εκνευρισμός σε Βρυξέλλες και Κίεβο

Επίσκεψη Όρμπαν στη Μόσχα - Εκνευρισμός σε Βρυξέλλες και Κίεβο

Παρά τις επικρίσεις από τις Βρυξέλλες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός μετέβη την Παρασκευή στη Μόσχα, σε μια «ειρηνευτική αποστολή», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη ο Βίκτορ Όρμπαν.

Η επίσκεψη του Όρμπαν έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά το αιφνιδιαστικό του ταξίδι στην Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρότεινε το Κίεβο να σκεφτεί να συμφωνήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα.

Ο Όρμπαν θεωρείται ευρέως ο πλησιέστερος στον Ρώσο πρόεδρο ηγέτης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαρκώς μπλοκάρει, καθυστερεί ή φρενάρει τις προσπάθειες για συνδρομή στην Ουκρανία και επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Εδώ και καιρό επιχειρηματολογεί υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, χωρίς όμως να αναφέρει τι θα σήμαινε αυτό για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας ή για την μελλοντική της ασφάλεια.

Αυτή η στάση έχει εκνευρίσει τους συμμάχους της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οι οποίες θεωρούν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απειλή κατά της ασφάλειας των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Σε δήλωση που απεστάλη την Παρασκευή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο εκπρόσωπος του Όρμπαν Μπερταλάν Χαβάσι αναφέρει πως το ταξίδι του Ούγγρου πρωθυπουργού αποτελεί «μέρος της ειρηνευτικής του αποστολής», αποτυπώνοντας την εικόνα του ειρηνοποιού που ο Όρμπαν έχει καλλιεργήσει από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Μαζί με τον Όρμπαν στη Μόσχα μετέβη, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Facebook, και ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο.

Μιλώντας στο ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο πριν την αναχώρησή του το πρωί της Παρασκευής, ο Βϊκτορ Όρμπαν είπε πως αντιλαμβάνεται ότι η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στην οποία βρίσκεται η χώρα του «δεν μας δίνει το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε εκ μέρους κανενός».

Από την 1η Ιουλίου και για έξι μήνες η Ουγγαρία βρίσκεται στην εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια θέση από την οποία η χώρα μπορεί να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα της ΕΕ. Ο Όρμπαν έχει τονίσει πως θέλει να αξιοποιήσει την προεδρία του Συμβουλίου για να προωθήσει τον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης ότι η Ουκρανία συμπεριλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητήσουν ο Όρμπαν και ο Πούτιν.

Κρατούν αποστάσεις οι Βρυξέλλες

Από την άλλη, αξιωματούχοι της ΕΕ επικρίνουν τον Όρμπαν για την επίσκεψή του, κάτι που μόνο άλλος ένας Ευρωπαίος ηγέτης έχει κάνει από την αρχή του πολέμου.

«Ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν», επισημαίνει με ανάρτησή της στο «Χ», η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στη Μόσχα.

«Μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητα θα ανοίξουν το δρόμο για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού στη Μόσχα «λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας».

Ο πρωθυπουργός Όρμπαν δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επισκεφθεί τη Μόσχα. Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή η θέση αποκλείει επίσημες επαφές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προέδρου Πούτιν. Επομένως, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό καμία έννοια.

 Ζοσέπ Μπορέλ 

Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν διώκεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για τον ρόλο σε σχέση με τον βίαιο εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία.

Καταδικάζει το Κίεβο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού στη Μόσχα δεν είχε συντονισθεί με την Ουκρανία.

«Υπενθυμίζουμε ότι το κράτος μας, η αρχή ‘όχι συμφωνίες για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία’ παραμένει ακλόνητη και καλούμε όλες τις χώρες να την τηρήσουν αυστηρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ουκρανία θεωρεί το ειρηνευτικό της σχέδιο των 10 σημείων, και την παγκόσμια σύνοδο κορυφής που βασίστηκε σ’ αυτό, ως τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία που συνεχίζεται επί 28 μήνες.

euronews

LMLM

LM