Ελληνικά
Giriş Tarihi : 14-12-2022 10:44

Σε σοκ η Ευρώπη για το σκάνδαλο διαφθοράς

Σε σοκ η Ευρώπη για το σκάνδαλο διαφθοράς

Φτάνει η ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή, με τον ανακριτή να αποφασίζει την Τετάρτη για το αν η μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει προφυλακισμένη, αλλά και ποιες κατηγορίες θα της αποδοθούν.

Ραγδαίες είναι εξελίξεις στο Qatar Gate, το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες αλλά και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

«Η Αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή απομακρύνθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι της και σε αυτό του Παντσέρι», αναφέρει δημοσίευμα της «La Republica».

«Qatar Gate: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απομάκρυνε την αντιπρόεδρο Εύα Καϊλή», αναφέρει η «FIGARΟ», ενώ το BBC περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το σοκ από το σκάνδαλο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Με την έρευνα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εν αναμονή της απόφασης για προφυλάκιση ή μη της ευρωβουλευτού και του συντρόφου της, στο «ραντάρ» των βελγικών Αρχών βρίσκονται - σύμφωνα με το Mega - 60 ευρωβουλευτές.

Ερευνώνται για πιθανό χρηματισμό τους, όχι μόνο από το Κατάρ αλλά και άλλες χώρες που εξετάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα - με τους περισσότερους να ανήκουν στο σοσιαλιστικό κόμμα, ενώ ακολουθούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό και τα νέα ακροδεξιά κόμματα.

Υπενθυμίζεται πως νέα έφοδος πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς, που οδήγησε στη σύλληψη της Εύας Καϊλή, αλλά και του συζύγου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico, το γραφείο της Mychelle Rieu - αξιωματούχου που εργάζεται στην υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα - σφραγίστηκε από άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Πηγές του Κοινοβουλίου, αναφέρουν ότι κατασχέθηκε υπολογιστικός εξοπλισμός σε σχέση με τις εργασίες της εν λόγω επιτροπής. Ο ρόλος της επιτροπής είναι να «ευαισθητοποιεί για συγκεκριμένες καταστάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μεταξύ άλλων και με εξωτερικούς φορείς.

«Οι βελγικές Αρχές έκαναν αυτό που δεν έκανε το Ευρωκοινοβούλιο»

Τα «κενά» στη λογοδοσία των ευρωβουλευτών τόνισε, την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, «το μέγεθος του προβλήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαρτυρά η δήλωση του πρωθυπουργού του Βελγίου, ο οποίος είπε ότι οι βελγικές αρχές έκαναν αυτό που δεν έκανε το κοινοβούλιο το οποίο πιο πολύ βασίζεται στην καλή διάθεση των ευρωβουλευτών να δηλώνουν με ακρίβεια τις κινήσεις τους».

«Είπε ευθέως δηλαδή ότι υπάρχουν «τρύπες» που αφήνουν χώρο στη διαφθορά τονίζοντας ότι οι βελγικές αρχές θα φτάσουν μέχρι το τέλος», σημείωσε η δημοσιογράφος.

Το θέμα βέβαια αναμένεται να απασχολήσει και τους ηγέτες που έρχονται αύριο στις Βρυξέλλες για δύο συνόδους, Τετάρτη και Πέμπτη.

LMLM

LM