Ελληνικά
Giriş Tarihi : 06-04-2023 14:29

Νέο χαράτσι στο ρεύμα με απόφαση ΡΑΕ

Νέο χαράτσι στο ρεύμα με απόφαση ΡΑΕ

Αλλάζει από 1η Μαΐου ο τρόπος υπολογισμού για τα τέλη χρήσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού δικτύου με απόφαση της ΡΑΕ η οποία έκανε δεκτή σχετική εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Αυξήσεις στις χρεώσεις του δικτύου διανομής ρεύματος - που πληρώνουν τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς τους - αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 30 Μαρτίου φέρνοντας νέο χαράτσι στο ηλεκτρικό.

Πιο αναλυτικά, αυτό που αλλάζει είναι πως ενώ σήμερα ο υπολογισμός του συγκεκριμένου τέλους γινόταν με βάση τις καταναλώσεις, πλέον θα γίνεται με βάση την ισχύ των εγκαταστάσεων.

Αυτό σημαίνει πως σε κατοικίες με τριφασικό ρεύμα ακόμη κι αν έχουν μικρή σχετικά κατανάλωση ρεύματος, η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν.

Αντίθετα σπίτια με μονοφασική παροχή, ακόμη κι αν έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος, θα επιβαρύνονται λίγοτερο συγκριτικά.

Μεσοσταθμικά, πάντως, οι αυξήσεις που θα δουν οι περισσότεροι καταναλωτές είναι 5 έως 7 ευρώ μηνιαίως.

Παράδειγμα

Νοικοκυριό με μονοφασική παροχή και κατανάλωση 500kWh θα καταβάλει για τέλη χρήσης δικτύου 10 € και θα έχει μείωση κατά 1€.

Νοικοκυριό με τριφασική παροχή, με τις ίδιες καταναλώσεις θα καταβάλει 17 €/μήνα και θα επιβαρυνθεί επιπλέον 5€.

Γιατί αυξάνεται η συγκεκριμένη χρέωση

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη είναι μία εκ των ρυθμιζόμενων χρεώσεων η οποία εισπράττεται από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και προορίζεται για επενδύσεις και άλλες δαπάνες της εταιρείας.

Ο λόγος που αυξάνονται τα τέλη χρήσης δικτύου είναι να για ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΔΕΔΔΗΕ κατά 200 εκατ. ευ΄ρω/ έτος, προκειμένου να προχωρήσει τις συνδέσεις ΑΠΕ και να διατηρεί σε καλή κατάσταση το δίκτυ.

Πηγή: ΕΡΤ

LMLM

LM