Ελληνικά
Giriş Tarihi : 14-06-2024 10:24

Βουλγαρία: Κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο μετά τις διπλές εκλογές

Βουλγαρία: Κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο μετά τις διπλές εκλογές

Μόλις μερικές ημέρες μετά τις γενικές εκλογές στη Βουλγαρία που συνέπεσαν με τις ευρωεκλογές οι ελπίδες για ένα σταθερό κοινοβούλιο φαίνεται να μειώνονται

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB έλαβε τις περισσότερες ψήφους με 23,7% -- αλλά πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το ακροδεξιό κόμμα Βελίτσιε, που σημαίνει μεγαλείο συγκέντρωσε 5% των ψήφων.

Στο εσωτερικό νομίζω ότι τίποτα δεν θα αλλάξει.

Αυτή ήταν η έκτη ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης της χώρας σε τρία χρόνια και χαρακτηρίστηκε από την χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων που δεν ξεπέρασε το 30%.

«Πρέπει να πούμε ότι οι ψηφοφόροι έχουν βαρεθεί να καλούνται στην κάλπη. Όπως είναι φυσικό, το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Ρεκόρ χαμηλής συμμετοχής και η ανάδειξη σοβαρών αντικαθεστωτικών αιτημάτων στα κόμματα θα αναδειχθεί στην επόμενη Βουλή», τόνιζει ο κοινωνιολόγος Ντόμπρομιρ Ζίνκοφ.

Τα αποτελέσματα επίσης δεν προσφέρουν επιλογές για την αποκατάσταση της πολιτικής ενότητας στη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, γινόμαστε μάρτυρες κάτι παρόμοιου με το Brexit. Μικροστόχευση, σύμφωνα με την οποία δεν είναι όλοι σημαντικοί, αλλά συγκεκριμένα άτομα. Άτομα που μπορούν να επηρεαστούν. Όλη η επένδυση απευθύνεται σε συγκεκριμένα άτομα και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το έχουμε δει στο εξωτερικό. Είναι ένα άλλο ζήτημα από πού προέρχεται», υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας, Ρόζεν Στογιάνοφ.

Για τις ευρωκλογές, έξι κόμματα μοιράζονται τις 17 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχουν κατανεμηθεί στη Βουλγαρία.

euronews

LMLM

LM