Ελληνικά
Giriş Tarihi : 17-11-2022 19:53

Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη

Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη. Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην πρωτεύουσα της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση. 

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», τονίζει.

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα. Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Σφοδρή επίθεση του ΥΠΕΞ της Λιβύης στον Δένδια: «Έφυγε χωρίς να δώσει εξηγήσεις»

Σφοδρή επίθεση στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών εξαπολύει το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης σε γραπτή ανακοίνωση.

Όπως υποστηρίζει, «παρά τις εξωφρενικές πολιτικές και στάσεις που πήρε  ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έναντια στα συμφέροντα του λιβυκού κράτους τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και τις ανισόρροπες δηλώσεις του σχετικά με την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της στις διπλωματικές της σχέσεις, το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας παραχώρησε στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών την έγκριση να επισκεφτεί την Τρίπολη σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου».

Ακόμα στην ανακοίνωση προστίθεται: «Σύμφωνα με τις διεθνείς διπλωματικές πρακτικές, η ΥΠΕΞ της Λιβύης τον περίμενε, αλλά ο Ελληνας ΥΠΕΞ αρνήθηκε να αποβιβαστεί από το αεροπλάνο και έφυγε χωρίς καμία εξήγηση. Λυπούμαστε για την συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού. Το ΥΠΕΞ θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για να προστατεύσει το κύρος και την κυριαρχία του Λιβυκού Κράτους».

Ανακαλεί τον πρόξενό της στην Αθήνα η Λιβύη

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η κυβέρνηση της Τρίπολης αποφάσισε να καλέσει τον Έλληνα πρόξενο στην Λιβυκή πρωτεύουσα για εξηγήσεις και να ανακαλέσει στον Λίβυο πρόξενο στην Αθήνα.

euronews

AdminAdmin