SAĞLIK
Giriş Tarihi : 29-11-2023 10:45

40 yaş üstü her 5 yetişkinden birinde bu hastalık var!

40 yaş üstü her 5 yetişkinden birinde bu hastalık var!

KOAH’ın 40 yaş üstü her 5 yetişkinden birinde görüldüğüne dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Hakan Eren, hastalığa yol açan en önemli faktörün sigara olduğunu, aynı şekilde tedavide de en önemli adımın sigarayı bırakmak olduğunu


Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Hakan Eren, kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH), solunumla akciğerlere alınan havanın kolay bir şekilde dışarı verilememesi şeklinde açıklanabilecek bir akciğer hastalığı olduğunu söyledi. Bu hastalığa yol açan süreçlerin kronik bronşit ve amfizem olduğunu belirten Dr. Eren “Solunumla beraber, solunum havasındaki oksijenin kana geçtiği, kandaki karbondioksitin ise dışarı çıktığı yer solunum yollarının nihayetindeki alveol denilen keseciklerdir. Kronik bronşit, alveollere giden ve bronş adı verilen hava yollarının iltihaplanarak daralmasıdır. Amfizem ise bu hava yollarının ve keseciklerin parçalanması ve genişlemesi manasına gelmektedir. Sonuç olarak solunumda alınan hava alveollere iletilemez ve akciğerde kısıtlanarak kalır. İşte bu duruma KOAH adı verilir” diye konuştu.
“EN BÜYÜK ETKEN SİGARA”
KOAH’ın başlıca sebebinin sigara, pipo, puro ve nargile gibi tütün ürünleri olduğunu vurgulayan Dr. Eren diğer nedenleri de kişinin yaşadığı yer ya da mesleği nedeniyle organik ve inorganik tozlu ortamlara, kimyasal maddeler ve buharları içeren maddelere ya da toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalması; kapalı ortamlarda ısınmak ya da yemek pişirme amacıyla kullanılan biomas adı verilen organik yakıtlar, odun, tezek, bitki kökleri ve kömür dumanının yol açtığı iç ortam hava kirliliği; genetik faktörler ve hava kirliliği olarak sıraladı.Dr. Eren, KOAH’ın 40 yaş üstü her 5 yetişkinden birinde görüldüğüne işaret ederek, hastalığın belirtilerinin “Özellikle fiziksel aktiviteler sırasında nefes darlığı, geçmeyen ve balgam içeren inatçı öksürük, göğüste hırıltı, grip ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonlarında artış, enerji kaybı, ayak bilekleri ve bacaklarda şişlik oluşması, ilerleyen aşamalarında kilo kaybı, hızlı nefes alma (taşipne) ve cildin mavimsi renk değişikliği (siyanoz)” olduğunu ifade etti.

cnnturk

LMLM

LM