Ελληνικά
Giriş Tarihi : 06-09-2023 11:03

Άγκυρα: Συμφωνήθηκε οδικός χάρτης τριών σημείων στα ελληνοτουρκικά το επόμενο διάστημα

Άγκυρα: Συμφωνήθηκε οδικός χάρτης τριών σημείων στα ελληνοτουρκικά το επόμενο διάστημα

Την επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αποφάσισαν στη συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν,, όπως ανέφεραν στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησής τους

Στον οδικό χάρτη των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας το αμέσως επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά από την σχεδόν τρίωρη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο κυπριακό επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της αθήνας που είναι η άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε εκ νέου ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ είπε ότι οι μειονότητες είναι για την Ελλάδα γέφυρες συνεργασίας και τα μέλη τους απολαύουν στη χώρα μας ισοπολιτείας και ισονομίας.

Είναι απαραίτητο «να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφώνησαν ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:

«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου».

Δεύτερον, προσέθεσε, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τρίτον, προσέθεσε, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.

Αποστολή των δύο υπουργών, όπως επεσήμανε o κ. Γεραπετρίτης είναι:

«Πρώτον να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις».

«Δεύτερο, να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων».

«Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».

Κομβικά σημεία, όπως σημείωσε θα είναι πρώτα απ' όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου και η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για μια καρποφόρα συνάντηση και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την βοήθεια που προσέφερε στην τουρκία μετά τους σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου. Ο κ. Φιντάν είπε ότι έγινε μια διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεων των δυο χωρών κατά την συνάντηση που είχε με τον κ. Γεραπετρίτη και τόνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν ανοίξει αποτελούν θετική εξέλιξη.

«Έχουμε ξεκινήσει μια θετική εποχή», υπογράμμισε επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η αρχή έγινε από τη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους σε θετικό κλίμα.

Προσέθεσε δε πως υπάρχει «ταύτιση απόψεων για επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου».euronews

LMLM

LM