Οι Βρετανοί θα ψήφιζαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της επανένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα, σύμφωνα με νέα εθνική δημοσκόπηση.
Μια έρευνα της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων YouGov, η οποία διεξήχθη περισσότερα από οκτώ χρόνια μετά την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, διαπιστώνει ότι η δημόσια υποστήριξη για την ένταξη σε ένα νέο δημοψήφισμα θα ήταν 59%, ενώ το 41% θα ήταν κατά. Επιπλέον, η κοινή γνώμη τάσσεται σθεναρά υπέρ των στενότερων δεσμών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.
Στο δημοψήφισμα του 2016 για την ένταξη στην ΕΕ, όσοι ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης κέρδισαν μια οριακή πλειοψηφία 51,89%. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020 και, στο τέλος της 11μηνης μεταβατικής περιόδου, αποχώρησε επίσης από την ενιαία εσωτερική αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.
Ο Keir Starmer τόνισε ότι υπό την πρωθυπουργία του, οι Εργατικοί δεν θα αποσύρουν τη Βρετανία από την ΕΕ, την ενιαία αγορά της ΕΕ ή την τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Ο 61χρονος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ένταξη δεν θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής του, αλλά ότι θα προσπαθήσει να οικοδομήσει την καλύτερη δυνατή σχέση με την ΕΕ από την τρέχουσα κατάσταση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η σαρωτική εκλογική νίκη των Εργατικών δεν δίνει στον Στάρμερ την εντολή να επανενταχθεί στην ΕΕ. Το 36% των ψηφοφόρων του Brexit το 2016 ήταν ισοπαλία μεταξύ εκείνων που υποστήριζαν και εκείνων που ήταν αντίθετοι στο να έχουν μια τέτοια εντολή για να πιέσουν για στενότερες σχέσεις.
Το μανιφέστο των Εργατικών δεσμεύτηκε να επαναφέρει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και να επιδιώξει μια συμφωνία για την ασφάλεια. Το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι του David Lammy ως υπουργού Εξωτερικών τον οδήγησε στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία για να αρχίσει την ανοικοδόμηση των σχέσεων μετά από μια τεταμένη περίοδο υπό το Συντηρητικό Κόμμα.
euronews