Ελληνικά
Giriş Tarihi : 24-05-2023 08:32

Καλούνται στο Προεδρικό από την Σακελλαροπούλου οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί

Καλούνται στο Προεδρικό από την Σακελλαροπούλου οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί

Το πρωι της Τετάρτης η σύσκεψη σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας και όχι τηλφωνικά, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος».

Αυτό ανακοινωσε λίγο πριν τις 9:00 το βράδυ η Προεδρία της Δημοκρατίας. Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα γίνει δια ζώσης και όχι τηλεφωνικά, όπως είχα αρχικά διαρρεύσσει. Οι αρχηγοί των κομμάτων που εξασφάλισαν παρουσία στη Βουλή είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ), Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ) και Κυριάκος Βελόπουλος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ).

Το απόγευμα της Κυριακής η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Μία ώρα μετά δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α' τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

ΦΥΛΛΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
LMLM

LM