DÜNYA
Giriş Tarihi : 13-03-2024 10:46

50'den fazla kişinin yaralanmasına LATAM uçağının kara kutularına el konuldu

50'den fazla kişinin yaralanmasına LATAM uçağının kara kutularına el konuldu

Yeni Zelanda Ulaşım Kazaları Soruşturma Komisyonu, 50'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan bir kazanın ardından kokpit ses kayıt cihazı ile uçuş veri kayıt cihazına el koyduğunu duyurdu.

Yeni Zelanda-Şili seferini yapan LATAM uçağında 'şiddetli sarsıntı' nedeniyle 50 kişinin yaralanmasının ardından soruşturma başlatıldı. 

Yeni Zelanda'nın ulaştırma güvenliği kurumu Ulaşım Kazaları Soruşturma Komisyonu (TAIC), LATAM Havayolları'na ait kokpit ses kayıt cihazı ile Boeing'e ait uçuş veri kayıt cihazına el koyduğunu duyurdu.

Kurum, uçuş rotası ve pilotlar arasındaki iletişim hakkında daha fazla bilgi sağlayacak olan "kara kutulara" atıfta bulunarak, "TAIC, kokpit ses ve uçuş veri kayıt cihazlarına el koymak da dahil olmak üzere soruşturmayla ilgili kanıt toplama sürecindedir" dedi.

Uçuş sırasındaki "güçlü sarsıntı" ile ilgili herhangi bir soruşturmada ilgili makamlara yardımcı olacağını söylen LATAM, kara kutuları TAIC'e verip vermediğine ilişkin açıklama yapmadı.

Yeni Zelanda kaza müfettişi, Şilili yetkililerin uçuşla ilgili bir soruşturma başlattıklarını doğruladıklarını ve soruşturmalarına yardımcı olduklarını söyledi.

TAIC sözcüsü, olayın uluslararası hava sahasında meydana gelmesi nedeniyle soruşturma açma görevinin Şili kaza araştırma kurumu Direccion General de Aeronautica Civil'e (DGAC) ait olduğunu kaydetti. 

DGAC yaptığı açıklamada soruşturma konusunda TAIC ile birlikte çalıştıklarını belirtti.

Merkezi Şili'de bulunan LATAM, uçuş sırasındaki "güçlü sarsıntı" ile ilgili herhangi bir soruşturmada ilgili makamlara yardımcı olacağını bildirdi. 

Güvenlik uzmanları çoğu uçak kazasının, kapsamlı bir şekilde araştırılması gereken bir dizi faktörden kaynaklandığını söylüyor.

Yeni Zelanda Sivil Havacılık Otoritesi de yaptığı açıklamada gerektiği takdirde soruşturmaya yardımcı olacağını belirtti.

Havada kaos

Sydney-Auckland seferini yapan 263 yolcu ve dokuz mürettebatın bulunduğu uçakta, inişe geçtiği sırada güçlü bir sarsıntı yaşandı. 

Uçakta seyahat eden ve İngiltere'de ikamet eden Kanada vatandaşı Brian Adam Jokat, "İki üstümdeki koltukta oturan komşumla aramızda bir boşluk vardı, uyanır uyanmaz baktığımda onu tavanda gördüm ve rüya gördüğümü sandım" dedi.

Jokat'ın olaydan sonra çektiği fotoğraflar, diğer yolcuların çarptığını söylediği uçağın tavanında meydana gelen hasarı gösteriyor.

Uçak, Auckland'a indiğinde yolcular sağlık görevlileri ve 10'dan fazla acil durum aracı tarafından karşılandı.

Bir ambulans sözcüsü, yaklaşık 50 kişinin çoğunlukla hafif yaralanmalar nedeniyle olay yerinde tedavi edildiğini, 13 kişinin ise hastaneye kaldırıldığını söyledi.

LATAM, 13 kişiden çoğunun kısa bir süre sonra taburcu edildiğini ve yalnızca bir yolcu ile bir kabin görevlisinin "hayati risk taşımayan" ek müdahaleye ihtiyaç duyduğunu kaydetti. 

Yolcular, LA800 sefer sayılı uçakta ani sarsıntının yaşandığı sırada bazı kişilerin emniyet kemeri takmadığını söyledi.

euronews

LMLM

LM