Ελληνικά
Giriş Tarihi : 27-03-2025 09:39

Η Ελλάδα στις χώρες με τους πιο απερίσκεπτους οδηγούς στην Ευρώπη

Η Ελλάδα στις χώρες με τους πιο απερίσκεπτους οδηγούς στην Ευρώπη

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία για την κατάσταση της οδήγησης στη Λετονία, την Αυστρία και την Ελλάδα.

Η Λετονία κατατάσσεται ως η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό απερίσκεπτων οδηγών στην ΕΕ, με υψηλά ποσοστά θανάτων στους δρόμους, 75 θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπων κάθε χρόνο, και ανησυχητικά επίπεδα χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη του πωλητή διοδίων Vignetteswitzerland.com, η οποία ανέλυσε έξι βασικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών θανάτων από τροχαία ατυχήματα, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, της υπερβολικής ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, της οδήγησης σε κατάσταση υπνηλίας, της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση και της μη χρήσης ζώνης ασφαλείας.

Η Αυστρία κατέχει τη δεύτερη θέση στην ΕΕ, με το 22,1% των οδηγών να παραδέχεται ότι οδηγεί μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Η Ελλάδα συμπληρώνει την πρώτη τριάδα, με σχεδόν το 28% των οδηγών της να μη φοράει ζώνη ασφαλείας - το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τις επίσημες στατιστικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και την ηλεκτρονική έρευνα στάσεων των χρηστών του οδικού δικτύου (ESRA) του Ινστιτούτου Vias.

Οι Φινλανδοί οδηγοί έχουν επίσης επιδείξει ορισμένες ανησυχητικές συμπεριφορές, με πάνω από το 40% να μιλούν σε φορητά τηλέφωνα κατά την οδήγηση - το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Στο Λουξεμβούργο, σχεδόν τέσσερις στους 10 οδηγούς παραδέχονται ότι οδηγούν μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

"Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία - έθνη γνωστά για το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο και τις υποδομές τους - βλέπουμε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά συγκεκριμένων επικίνδυνων συμπεριφορών", δήλωσε ο Mattijs Wijnmalen, Διευθύνων Σύμβουλος της Vignette Switzerland.

Αντίθετα, η Σουηδία έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, με μόλις 22 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων - σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Ποια είναι η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Παρά τα αποτελέσματα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι το 2024 θα σημειωθεί μείωση κατά 3% σε ετήσια βάση στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ, γεγονός που αντικατοπτρίζει 600 λιγότερες ζωές που θα χαθούν σε όλο το μπλοκ.

Ωστόσο, η Επιτροπή πιστεύει ότι η μείωση αυτή παραμένει ανεπαρκής.

"Ο συνολικός ρυθμός βελτίωσης παραμένει υπερβολικά αργός και τα περισσότερα κράτη μέλη δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ να μειωθούν στο μισό οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έως το 2030", αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι αγροτικοί δρόμοι εξακολουθούν να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς ευθύνονται για το 52% των θανάτων.

Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των οδικών θανάτων (77%), ενώ οι ηλικιωμένοι (65+) και οι νέοι (18-24) είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι χρήστες των δρόμων.

Μεταξύ των διαφόρων τύπων χρηστών του οδικού δικτύου, οι επιβαίνοντες σε αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων, ακολουθούμενοι από τους μοτοσικλετιστές (20%), τους πεζούς (18%) και τους ποδηλάτες (10%).

Οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των πεζών, των ποδηλατών και των μοτοσικλετιστών, αποτελούν σχεδόν το 70% των θανάτων στις πόλεις.

euronews

AdminAdmin