Ελληνικά
Giriş Tarihi : 05-03-2024 12:16

Αλλάζει η στρατιωτική θητεία, εθελοντική στράτευση των γυναικών

Αλλάζει η στρατιωτική θητεία, εθελοντική στράτευση των γυναικών

Σχέδιο για εθελλοντική στράτευση γυναικών προβλέπει το «φιλανδικό μοντέλο» που ετοιμάζεται να εφαρμόστει και στην Ελλάδα.

Προσαρμογή της στρατιωτικής θητείας στο φινλανδικό μοντέλο με εθελοντική στράτευση γυναικών εξετάζει η χώρα μας.

Tην προσαρμογή της στρατιωτικής θητείας στο φινλανδικό μοντέλο προαννήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με το οποίο μάλιστα, προβλέπεται και η εθελοντική στράτευση των γυναικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΣΚΑΪ, το φινλανδικό μοντέλο σκοπεύει να αλλάξει εντελώς τη στρατιωτική θητεία για τους άντρες και εθελοντικά για τις γυναίκες με μία απλή αίτηση στο Επιτελείο, οι οποίες θα έχουν και ένα ημερομίσθιο στο 1,5 ευρώ/ημέρα για τον εξοπλισμό που θα είναι διαφορετικός από τους άντρες.

Όπως επισημαίνεται οι άνδρες στη Φινλανδία παρουσιάζονται δύο φορές το χρόνο ενώ υπάρχει η ένοπλη, η άοπλη και η εθελοντική πολιτική θητεία.

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, δεν πρόκειται ωστόσο να αλλάξει το όριο της θητείας ενώ ο στρατηγός (και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας) Αλκιβιάδης Στεφανής δηλώνει πως ήδη ένα 40-42% στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι γυναίκες.

«Σχεδόν αυτήν την στιγμή ένα 40-42% των Στελεχών την Ενόπλων Δυνάμεων είναι γυναίκες. Θεωρώ φυσικό να υπηρετούν οι γυναίκες στον Στρατό άλλωστε σε πολλές μονάδες εθνοφυλακές στα σύνορα και στα νησιά μας υπάρχουν γυναίκες εθελοντικά που παρακολουθούν το πρόγραμμα των ανδρών».

Σύμφωνα με πηγές του ΣΚΑΪ από το υπουργείο, πρόκειται για ένα από τα σχέδια που εξετάζονται προκειμένου να μπει στη νέα τύπου θητεία, η οποία και θα είναι η τελική μεταρρύθμιση στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

dnews

LMLM

LM