Türkiye
Giriş Tarihi : 29-12-2022 23:30

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

«Όχι στα 12 μίλια αλλά ούτε ένα μίλι παραπάνω»

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Την Ελλάδα κάλεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν δημοσιεύματα ότι τα χωρικά ύδατα της Κρήτης θα επεκταθούν στα 12 μίλια. Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων όχι στα 12 μίλια αλλά ούτε ένα μίλι παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας κατά την ετήσια συνέντευξη τύπου.

«Η απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιό μας το 1995 για αυτό το θέμα είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει», πρόσθεσε αναφερόμενος στο casus belli της Τουρκίας που θεωρεί αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών ελληνικών υδάτων. Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu διευκρίνιζει πως η δήλωση του 1995 προειδοποιεί πως, αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, το κοινοβούλιο θα δώσει «όλες τις εξουσίες», περιλαμβανομένων στρατιωτικών εξουσιών, στην κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Παράλληλα εξαπέλυσε απειλές προς την χώρα μας. «Προειδοποιούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου», είπε καλώντας την χώρα μας να μην μπαίνει σε περιπέτειες γιατί «δεν θα τελειώσει καλά» αυτή η κατάσταση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η Άγκυρα συνεχίζει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επέρριψε στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για τη διακοπή των διερευνητικών επαφών. «Στην αρχή του έτους λειτουργήσαμε κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα. Διακόψαμε τον διάλογο λόγω της εκστρατείας Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των προκλήσεων στο Αιγαίο», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας και αξιωματούχων πληροφοριών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας την Τετάρτη στη Μόσχα, είπε ότι η Άγκυρα συνεχίζει τον διάλογό της με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράκ καθώς και το καθεστώς Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας, ενώ αποκάλυψε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να σχολιάζει τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών:

«Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου «η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Συνέστησε μάλιστα στους Τούρκους αξιωματούχους «να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά».

ΥΠΕΞ: Ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Αρναούτη,  η απειλή χρήσης βίας «επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη, και υπογράμμισε ότι η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες και αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς αλλά κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο.

AdminAdmin