Ελληνικά
Giriş Tarihi : 29-05-2024 09:00

Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Ράφα - Νέα φονικά πλήγματα σε καταυλισμούς

Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Ράφα - Νέα φονικά πλήγματα σε καταυλισμούς

Επτά θανάτους ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αλλά μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανεβάζουν τον αριθμό στους 21

Ισραηλινά άρματα μάχης πρωθήθηκαν στο κέντρο της Ράφας για πρώτη φορά σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή λόγω του συνεχιζόμενου απολογισμού θανάτων αμάχων.

Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με πολυβόλα θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ορόσημο της κεντρικής Ράφας, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφας χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.

Στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του βομβάρδισαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεση, παρά τη διεθνή κατακραυγή για μια επίθεση προχθές, Κυριακή, που προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Ξένοι ηγέτες εξέφρασαν αποτροπιασμό για την πυρκαγιά σε μια καθορισμένη "ανθρωπιστική ζώνη" όπου οικογένειες που είχαν ξεριζωθεί από τις μάχες αλλού στη Γάζα είχαν αναζητήσει καταφύγιο, και έκαναν έκκληση για εφαρμογή της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση.

Κάτοικοι δήλωσαν πως η συνοικία της Ράφας Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου πραγματοποιήθηκε το φονικό πλήγμα το βράδυ της Κυριακής κατά το οποίο αντίσκηνα και παράγκες τυλίχθηκαν στις φλόγες την ώρα που οι οικογένειες είχαν πέσει για ύπνο, εξακολουθεί να βομβαρδίζεται.

"Οβίδες αρμάτων μάχης πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα που βρίσκονταν υπό πυρά όλη τη νύχτα", είπε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.

Νέα φονικά πλήγματα στη Ράφα

Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε νέα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή με καταυλισμούς στους οποίους φιλοξενούνταν εκτοπισμένοι στα δυτικά της Ράφα σήμερα, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Τα νέα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο καταυλισμούς με οικογένειες εκτοπισμένων στην επισημασμένη ανθρωπιστική περιοχή στο Μαουάσι στη δυτική Ράφα, σύμφωνα με υγειονομικούς και κατοίκους.

Μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν ότι ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 21 και τουλάχιστον οι 12 από αυτούς ήταν γυναίκες, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Τουλάχιστον 36.096 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 81.136 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 46 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ενα εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Βίντεο που εξασφάλισε το Reuters δείχνει οικογένειες και πάλι στον δρόμο, κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους μέσα στους διαλυμένους δρόμους της Ράφας, με τα κουρασμένα παιδιά τους στο κατόπι τους.

"Υπάρχουν πολλές επιθέσεις, καπνός και σκόνη. Είναι θάνατος από τον Θεό... (Οι Ισραηλινοί) χτυπάνε παντού. Έχουμε κουραστεί", είπε ο Μοάγιαντ Φουσάιφας, σπρώχνοντας δύο ποδήλατα με τα υπάρχοντά του.

Αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί στα περίχωρα και είχαν εισέλθει σε κάποιες ανατολικές περιοχές, όμως δεν είχαν ακόμη εισέλθει στην πόλη όλα μαζί.

Τις τελευταίες ημέρες ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς δυτικές γειτονιές και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή της Ζουρούμπ.

Αυτόπτες μάρτυρες στην κεντρική Ράφα δήλωσαν πως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα (στην πόλη) τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως επιχείρησε στη διάρκεια της νύχτας κατά μήκος του Φιλαντέλφι Κόριντορ που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο "στη βάση πληροφοριών των υπηρεσιών πληροφοριών που δείχνουν παρουσία τρομοκρατικών στόχων".

Ισραηλινοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα και εντόπισαν αεραγωγούς σηράγγων, όπλα και υποδομές των μαχητών, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Τουλάχιστον 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά την επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το Ισραήλ εξαπέλυσε την αεροπορική και χερσαία επίθεσή του αφού μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς επιτέθηκαν σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας γύρω στους 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Το Ισραήλ λέει πως θέλει να ξεριζώσει μαχητές της Χαμάς που κρύβονται στη Ράφα και να διασώσει ομήρους που όπως λέει κρατούνται στην περιοχή.

Μετά το πλήγμα της Κυριακής στον καταυλισμό με τα αντίσκηνα, τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στον θύλακα όπου την εξουσία ασκούν μαχητές της Χαμάς.

Στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έναν από τους μεγαλύτερους από τους οκτώ ιστορικούς καταυλισμούς προσφύγων του θύλακα, ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, όπως δήλωσαν κάτοικοι.

Σε ορισμένες οικιστικές περιοχές, από τις οποίες έχουν αποχωρήσει οι ισραηλινές δυνάμεις, ομάδες πολιτικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης δήλωσαν πως ανέκτησαν πτώματα από τα συντρίμμια.

euronews

LMLM

LM