Ελληνικά
Giriş Tarihi : 13-10-2023 11:13

Πρώτο ταξίδι του Πούτιν εκτός Ρωσίας

Πρώτο ταξίδι του Πούτιν εκτός Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος ταξίδεψε σε άλλη χώρα για πρώτη φορά μετά το ένταλμα σύλληψής του που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ταξίδεψε στο Κιργιστάν στο πρώτο του ταξίδι εκτός Ρωσίας από την ημέρα που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του. Ο Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε στην χώρα της κεντρικής Ασίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Έτσι ονομάζεται η ένωση των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Πούτιν μπορεί να ταξιδέψει στο Κιργιστάν καθώς πρόκειται για χώρα που δεν έχει υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος του Ρώσου προέδρου για φερόμενη απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία και μεταφορά τους στη Ρωσία, υποχρεώνει σε άμεση σύλληψή του κάθε χώρα που δεσμεύεται από το Διεθνές Δικαστήριο.

Την ίδια στιγμή, το κοινοβούλιο της Αρμενίας, κράτος-μέλος της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Χωρών, κύρωσε την διακήρυξη του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δεν συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής στο Κιργιστάν, ενδεικτικό των διαταραγμένων σχέσεων της Αρμενίας με τη Ρωσία.

euronews

LMLM

LM