Ελληνικά
Giriş Tarihi : 25-02-2023 13:08

Σχέδιο για κατώτατο μισθό 800 - 1.040 ευρώ

Σχέδιο για κατώτατο μισθό 800 - 1.040 ευρώ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2023 θα ανακοινωθεί στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την παρούσα μορφή της.

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, θα τον φέρει στα επίπεδα των 800-1000 ευρώ ανάλογα και με τα χρόνια προϋπηρεσίας του εργαζόμενου.

Το πρώτο στάδιο θα υλοποιηθεί προεκλογικά με την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού -το ποσοστό φαίνεται να κλειδώνει στην περιοχή του 7,5 ως 8%- ενώ το δεύτερο και το τρίτο στάδιο προγραμματίζεται για το 2024.

Το δεύτερο στάδιο προβλέπει την νέα αύξηση του κατώτατου σε ποσοστό ίσο ή και μεγαλύτερο του φετινού πληθωρισμού κάτι που αυτομάτως μας φέρνει πάνω από τα 800 ευρώ.

Το τρίτο στάδιο, περιλαμβάνει ένα πλάνο επιδοτήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ώστε η ανεργία στην Ελλάδα να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Αν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, τότε θα απενεργοποιηθεί ο μνημονιακός νόμος που προβλέπει «πάγωμα» των τριετιών.

Πότε θα ανακοινωθεί 
Η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2023 θα ανακοινωθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την παρούσα μορφή της. Ή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ή λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Μετά την προκήρυξη, το κυβερνών κόμμα θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας και σε αυτό θα ενσωματωθούν οι στόχοι για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ώστε να μην χάνει αγοραστική δύναμη λόγω πληθωρισμού αλλά και την στρατηγική για τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφια ποσοστά ή μέσα στο 2024 ή μέσα στο 2025. Το ζητούμενο είναι να σταλεί το μήνυμα ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο βασικός στόχος θα είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από τις αναπροσαρμογές των μισθών.

Πώς θα διαμορφωθεί
Για την περίοδο από την Απρίλιο του 2023 και μετά, ο μεικτός κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 768 ευρώ περίπου αν η κυβέρνηση καταλήξει σε αύξηση της τάξεως του 7,75%, ανάλογη με αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους (το συγκεκριμένο ποσοστό προκύπτει από τον μέσο όρο του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του 2022). Τα 768 ευρώ μεικτά, ανεβάζουν το εργοδοτικό κόστος στα 939,5 ευρώ με τις επιχειρήσεις όμως να έχουν πρόσβαση σε σειρά προγραμμάτων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που μπορούν να «απορροφήσουν» μέρος αυτής της αύξησης.

Από την άλλη, ο εργαζόμενος θα εισπράξει 657,6 ευρώ καθαρά αντί για 614 ευρώ που εισπράττει σήμερα καθώς θα αυξηθούν και οι κρατήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές (από τα 98,87 στα 106,5 ευρώ) ενώ θα ξεκινήσει και η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος (με ρυθμό 4,06 ευρώ ανά μήνα).

Με νέα αύξηση της τάξεως του 5% το 2024, ο κατώτατος μισθός θα πάει πάνω από τα 800 ευρώ και θα ανεβαίνει στα 880 ευρώ για όποιον έχει έως τρία χρόνια προϋπηρεσία, στα 960 στα για δύο τριετίες και στα 1040 ευρώ για τρεις τριετίες. Αυτό θα συμβεί μόλις η ανεργία πέσει κάτω από το 10% κατά μέσο όρο (σ.σ σήμερα είναι περίπου στο 11,5%).

LMLM

LM