Ελληνικά
Giriş Tarihi : 04-07-2024 11:58

Γαλλία: Προσπάθειες για συσπείρωση κατά της ακροδεξιάς ενόψει του δεύτερου γύρου

Γαλλία: Προσπάθειες για συσπείρωση κατά της ακροδεξιάς ενόψει του δεύτερου γύρου

«Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί. Έχουμε κουραστεί όλοι να ψηφίζουμε κατά της ακροδεξιάς σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά αυτή η αναμέτρηση δεν είναι σαν τις άλλες»

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών όπου το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους.

Πολλά συνδικάτα, μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις πολιτών ήταν πίσω από τη διαδήλωση που καλούσε τους ψηφοφόρους να εμποδίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα λάβει χώρα την Κυριακή.

Πολλοί από τους διαδηλωτές φοβούνται ότι μια νίκη της ακροδεξιάς θα μπορούσε να περιορίσει τις πολιτικές ελευθερίες λόγω της ιστορίας της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού του Εθνικού Συναγερμού.

Αν νικήσει η ακροδεξιά, δεν ξέρω τι θα γίνει με τους ξένους φοιτητές, όσους έχουν διπλή ιθαγένεια, την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τους μαύρους, τις γυναίκες; Γιατί η ακροδεξιά είναι εχθρός όλων αυτών των ανθρώπων
 

 Salomé Hocquard 

αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών της Γαλλίας (UNEF)

Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι η εκλογική κούραση μπορεί να αποτρέψει πολλούς ψηφοφόρους από το να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί. Έχουμε κουραστεί όλοι να ψηφίζουμε κατά της ακροδεξιάς σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά αυτή η αναμέτρηση δεν είναι σαν τις άλλες, επειδή η ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας και είναι ικανή να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία

 Laïla Idtaleb 

εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλίας (LDH)

Η γαλλική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη - γεγονός που καταγράφηκε στη συγκεκριμένη διαδήλωση όπως και στις εκλογές.

Αυτή είναι μια συγκέντρωση που δεν αντικατοπτρίζει καθόλου τη θέση των περισσότερων Γάλλων. Είναι μόνο λίγοι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν σε αυτή τη διαμαρτυρία, αλλά οι άνθρωποι στην καρδιά της Γαλλίας, στην ύπαιθρο, σκέφτονται διαφορετικά. Και είναι πολύ περισσότεροι από αυτό που συμβαίνει εδώ

 Rémi 

ψηφοφόρος της Εθνικής Συσπείρωσης

O Εθνικός Συναγερμός - υποστηριζόμενος από ορισμένα μέλη του δεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος - κέρδισε τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών με 33% των ψήφων και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να πετύχει απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο.

euronews

LMLM

LM