Ελληνικά
Giriş Tarihi : 06-09-2023 11:42

Αγελαδινό Γάλα: Η Ελλάδα δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη

Αγελαδινό Γάλα: Η Ελλάδα δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσίευσε άρθρο του Αθ. Σταυρακούδη (Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) με στατιστικά στοιχεία για τον Πληθωρισμό, το κόστος παραγωγής και τον ανταγωνισμό στον κλάδο των τροφίμων.

Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στις τιμές λιανικής του φρέσκου γάλακτος σε χώρες της Ευρώπης οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις που εν μέρει δικαιολογούνται από την διαφορά στην ποιότητα.

Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι τιμές φρέσκου γάλακτος για το αγελαδινό γάλα χαμηλών λιπαρών (1,5%- 1,8%) και πλήρους 3,5% από τα e-shops των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ σε επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης.

Καθώς το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι ομοιογενές παρουσιάζονται η υψηλότερη (max) και η χαμηλότερη τιμή (min) κάθε κατηγορίας ώστε να εντοπιστούν οι επιλογές που έχουν οι καταναλωτές σε κάθε χώρα.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για την κατηγορία φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά το εύρος τιμών διαμορφώθηκε, στις 26/7/2023, σε 0,49€ η χαμηλότερη και σε 2,39€ η υψηλότερη, ενώ για την κατηγορία φρέσκο αγελαδινό πλήρες γάλα το εύρος τιμών διαμορφώθηκε, σε 0,85€ η χαμηλότερη και σε 2,29€ η υψηλότερη.

Από την κατάταξη για το αγελαδινό με χαμηλά λιπαρά προκύπτει ότι η Ελλάδα (1,12€) είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα μετά την Εσθονία (1,39€) και τη Σουηδία (1,21€). Ως προς την υψηλότερη τιμή για την κατηγορία αυτή η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22€), μετά την Εσθονία (2,39€). Σχετικά με τις αυξήσεις τιμών, σημειώνεται ότι το επίπεδο του πληθωρισμού (Ιούνιος 2023) στο φρέσκο γάλα πλήρες είναι χαμηλότερος στην Ελλάδα (13,2%) τόσο σε σύγκριση με την Εσθονία (25,7%) όσο και με την Σουηδία (19,2%). Υψηλότερος πληθωρισμός στην τιμή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος χαμηλών λιπαρών εντοπίζεται στην Πορτογαλία (27,9%) παρότι η τιμή είναι 10η στην κατάταξη.

Ως προς την χαμηλότερη τιμή φρέσκου πλήρους αγελαδινού γάλακτος η Ελλάδα (1,12) είναι η έβδομη ακριβότερη χώρα μετά τη Λιθουανία, τη Φινλανδια, την Εσθονία, Τη Σουηδία, Γαλλία και Αυστρία. Ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή για την κατηγορία αυτή η Ελλάδα είναι επίσης η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22€), μετά την Λιθουανία (2,25€).

https://cibum.gr/nea/ageladino-gala-i-ellada-deyteri-akrivoteri-chora-stin-eyropi/?fbclid=IwAR2T7S1kNaW3QqcKe_eWKcW-44bwg9viu5M-th6Jmmrl5WOb6-Z7xwd4e-k

LMLM

LM