Ελληνικά
Giriş Tarihi : 11-11-2023 12:11

ΟΗΕ: Να σταματήσει «το μακελειό» της Γάζας

ΟΗΕ: Να σταματήσει «το μακελειό» της Γάζας

Σχολείο και νοσοκομεία όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας υπέστησαν χθες πολύνεκρα πλήγματα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς - που έχει πλέον μπει στην 36η ημέρα του - δεν λέει να κοπάσει.
Ανηλέες είναι το σφυροκόπημα της Γάζας, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις για τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις στον Βορρά.

Η Χαμάς ανέφερε χθες πως τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα στο συγκρότημα του νοσοκομείου Σίφα, στην πόλη της Γάζας, ενώ ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε πως το σύστημα υγείας του πολιορκημένου θύλακα έχει «γονατίσει».

Η Χαμάς απέδωσε το πλήγμα στο Ισραήλ, όπως και ο διευθυντής του νοσοκομείου Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νοσοκομείο έφθασαν «περίπου πενήντα πτώματα εξαιτίας βομβαρδισμού το πρωί σε σχολείο» της πόλης που είχε υποδεχθεί εκατοντάδες εκτοπισμένους.

«Όλα τα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας μπήκαν στο στόχαστρο» του ισραηλινού στρατού, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός.

Το ισραηλινό επιτελείο, που δεν σχολίασε τις δηλώσεις αυτές, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης πως στρατιωτική μονάδα είχε αρχίσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση «πάρα πολύ κοντά» στο νοσοκομείο. Ανέφερε χθες πως «σκότωσε» μαχητές της Χαμάς που «πυροβολούσαν από νοσοκομεία» στη Γάζα.

Εκτός λειτουργίας τα μισά νοσοκομεία της Γάζας - «Ξέχειλα νεκροτομεία»
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έκρουσε ξανά χθες τον κώδωνα του κινδύνου απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως τα μισά από τα 36 νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακο πλέον δεν λειτουργούν «καθόλου» και ότι έχουν καταγραφεί «πάνω από 250 επιθέσεις» στον τομέα της υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη από το ξέσπασμα του πολέμου.

«Είναι αδύνατο να περιγραφεί η κατάσταση στο πεδίο: διάδρομοι νοσοκομείων στους οποίους στοιβάζονται τραυματίες, άρρωστοι κι άνθρωποι που ψυχορραγούν, νεκροτομεία που ξεχειλίζουν» ενώ «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στα νοσοκομεία» για να προστατευθούν, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Στην πόλη της Γάζας, που έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, οι μάχες εντείνονται, ενώ οι οικογένειες που φεύγουν προς νότο σχηματίζουν ολοένα μεγαλύτερες φάλαγγες.

Σε διάδρομο του πελώριου συγκροτήματος του νοσοκομείου Σίφα, ο Μοχάμεντ Ριχάν βάδιζε με πατερίτσες, με υπόκρουση εκρήξεις. «Πεθαίνει κόσμος, γίνεται κομματάκια στους δρόμους, και δεν μπορούμε καν να πάμε να τον ψάξουμε», έλεγε.

ΟΗΕ: Να σταματήσει «το μακελειό»
Ο διευθυντής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί, απηύθυνε χθες έκκληση να σταματήσει «το μακελειό» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το να ισοπεδώνονται συνοικίες ολόκληρες δεν είναι απάντηση στα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς. Αντίθετα, δημιουργεί νέα γενιά πληγωμένων Παλαιστίνιων, που είναι πολύ πιθανό να διαιωνίσουν τον κύκλο βίας», προειδοποίησε.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του παρότρυνε το Ισραήλ «να σταματήσει τους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν άμαχους» στη Γάζα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC και μεταδόθηκε χθες βράδυ. «Μωρά, γυναίκες, ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται» και για αυτό δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία» και «καμιά νομιμοποίηση», τόνισε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι «η ευθύνη για κάθε κακό που παθαίνουν άμαχοι βαραίνει τη Χαμάς», η οποία πυροδότησε αυτόν τον πόλεμο με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και χρησιμοποιεί τους άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Πουθενά ασφαλείς οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα: «Δεν έχουμε νερό»
Χθες Παρασκευή δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, και κατά τις ισραηλινές αρχές, κινούνταν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ανάμεσά τους ήταν ο Μουνίρ αρ Ράι, που έφυγε από τον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, όπου, όπως αφηγήθηκε, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε από τον αέρα, από τη θάλασσα κι από τη γη, με τα άρματα μάχης του, χωρίς καμιά διάκριση, και «σπίτια κατέρρεαν με τους κατοίκους μέσα».

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονται πλέον στο νότιο τμήμα της παλαιστινιακής περιοχής, όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές.

«Δεν έχουμε νερό, τουαλέτες, φούρνους», εξήγησε ο Ουμ Αλάα αλ Χατζίν, που προσέφυγε στο νοσοκομείο αλ Νάσερ, στην πόλη Χαν Γιούνις, έπειτα από πολυήμερη πορεία.

Σύμφωνα με το OCHA, ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων έχει φθάσει τους 1,6 εκατ. ανθρώπους από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Στον μακρόστενο παλαιστινιακό θύλακο έχει διακοπεί η προμήθεια νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τροφίμων και φαρμάκων αφότου το Ισραήλ επέβαλε ολοκληρωτική πολιορκία την 9η Οκτωβρίου.

Στον βορρά, όπου παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, «η έλλειψη τροφίμων είναι ολοένα πιο ανησυχητική», τόνισε ο ΟΗΕ.

Αραβική Σύνοδος Κορυφής για τη Γάζα το Σάββατο
Οι άραβες ηγέτες και ο ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχουν σήμερα στη Σαουδική Αραβία σε μια κοινή σύνοδο κορυφής κατά την οποία αναμένεται να υπογραμμισθεί ότι επείγει να μπει ένα τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Γάζας πριν η σύγκρουση προκαλέσει ανάφλεξη σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι επείγουσες συνεδριάσεις του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα διεξαχθούν στο Ριάντ πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου που ξέσπασε με την αιματηρή επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας επρόκειτο αρχικά να συνεδριάσουν χωριστά, όμως το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί πως οι σύνοδοι κορυφής των δύο οργανισμών θα διεξαχθούν από κοινού.

Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει «μια ενοποιημένη συλλογική θέση που να εκφράζει την κοινή αραβική και μουσουλμανική βούληση σχετικά με τα επικίνδυνα και χωρίς προηγούμενο γεγονότα που παρατηρούνται στη Γάζα και στα παλαιστινιακά εδάφη», μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συζητήσει «την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί στη διεθνή σκηνή για να μπει τέλος στην επίθεση, να υποστηριχθούν η Παλαιστίνη και ο λαός της, να καταδικασθεί η ισραηλινή κατοχή και να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της», δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Χόσαμ Ζακί.

Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πάντως ότι δεν περιμένει «τίποτα» απ' αυτή τη συνάντηση. «Δεν ελπίζουμε τίποτα από τέτοιες συναντήσεις», οι οποίες ουδέποτε έφεραν αποτελέσματα, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο Μοχάμεντ αλ-Χίντι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό.

«Το γεγονός ότι η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται έπειτα από 35 ημέρες (πολέμου)» είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη, πρόσθεσε.

Η αναμενόμενη συμμετοχή στη διάσκεψη του ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί θα σηματοδοτήσει επίσης την πρώτη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση τον Μάρτιο της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγάλες χώρες της Μέσης Ανατολής έπειτα από επτά χρόνια ρήξης.

dnews.gr

LMLM

LM