Ελληνικά
Giriş Tarihi : 03-10-2022 23:10

Αποστολάκης: Ο πόλεμος είναι φωτιά, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί που θα φτάσει

Αποστολάκης: Ο πόλεμος είναι φωτιά, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί που θα φτάσει

Σχεδόν σίγουρος ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε στρατιωτικές ενέργειες, εμφανίστηκε ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναλύοντας τις προκλήσεις της γείτονος προς την Ελλάδα.

Ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε ότι σε ενδεχόμενο σύγκρουσης κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει, ούτε κάποιος μπορεί να αποκλείσει να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Παρομοίωσε μάλιστα τον πόλεμο με φωτιά, που προσπαθείς να ελέγξεις αλλά δεν τα καταφέρνεις.

«Ένας πόλεμος όταν ξεκινήσει, μια πολεμική αντιπαράθεση δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι που θα φτάσει. Εάν γίνει σύγκρουση, η σύγκρουση μπορεί να πάρει έκταση και να γίνει σε όλη την επικράτεια. Είναι σα μια φωτιά που προσπαθείς να την ελέγξεις και δεν τα καταφέρνεις».

«Ας μη μιλάμε με την υπόθεση ότι θα γίνει σύγκρουση και τι θα γίνει άμα γίνει σύγκρουσή. Εδώ θα πρέπει να μιλάμε πιο πολύ για το πως δεν θα γίνει σύγκρουση. Τι πρέπει να γίνει, ποιοι πρέπει να ενεργοποιηθούν πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο δυστυχώς ό,τι είναι να προκύψει, θα προκύψει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση Σάλιβαν – Καλίν στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι γίνονται κινήσεις διαχείρισης της αναστάτωσης που προκαλεί εσχάτως η Τουρκία αλλά και παζάρια από την πλευρά της Άγκυρας.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει κινήσεις για να γίνει διαχείριση της αναστάτωσης που προκαλεί η Τουρκία. Οι Τούρκοι με φραστικές πιέσεις και προτροπές δεν μαζεύονται. Ζυγίζουν τα πράγματα και κάνουν αυτό που τους συμφέρει» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Αν ο Σάλιβαν τους δώσει τέτοιες επιλογές που να τους συμφέρει να σταματήσουν τις κλιμακώσεις, ενδεχομένως να σταματήσουν. Εγώ βλέπω ότι αυτό γίνεται αυτή την στιγμή. Ότι γίνεται κάποιο παζάρι. Προσπαθούν να τους καθησυχάσουν. Πώς γίνεται παράλληλα να πάει ο Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και την ίδια στιγμή σήμερα να πάει ο Τσαβούσογλου στην Λιβύη; Είναι μια ιστορία που θα δημιουργήσει θέματα, αν ισχύουν αυτά που ακούμε δημοσιογραφικά ότι η Λιβύη έχει πρόθεση να παραχωρήσει την ΑΟΖ της στην Τουρκία» προσέθεσε ο κ. Αποστολάκης.

AdminAdmin