Ελληνικά
Giriş Tarihi : 28-09-2022 23:23

Τουρκία: «Η Ελλάδα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες-Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο»

Τουρκία: «Η Ελλάδα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες-Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο»

Τέσσερις ώρες κράτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό μέγαρο, που ξεκίνησε στις 16.45.

Ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγός Ατίλα Γκιουλάν και ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Ερσουμέντ Τατλίογλου συμμετείχαν για πρώτη φορά στη συνάντηση με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ) που συνεδρίασε τον Αύγουστο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το Συμβούλιο αναφέρει πως «οι κύκλοι που ενθάρρυναν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά που έχουν μη-στρατιωτικό καθεστώς προσκαλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική. Ζητάμε την ανατροπή αυτής της απόφασης (απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση), η οποία ήταν αντίθετη με το πνεύμα της συμμαχίας. Τονίζεται ότι ενάντια στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας, η Τουρκία δεν θα αποφύγει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων του έθνους. Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έχουν συζητηθεί λεπτομερώς». 

Εκτός των άλλων, στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας συζητήθηκαν τα θέματα των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως τις χαρακτηρίζει η Τουρκία (PKK, FETO, ISIS) και ειδικότερα τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία σε βάρος του PKK. Τέλος το Συμβούλιο Ασφαλείας «καταδικάζει την Αρμενία για τις προκλητικές ενέργειές της κατά του Αζερμπαϊτζάν και υπενθυμίζει στην αρμενική ηγεσία την ευθύνη της να αδράξει την ευκαιρία ειρήνης που της προσφέρθηκε και να εκπληρώσει όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην ανακοίνωση του τουρκικού συμβουλίου ασφαλείας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η Τουρκία πρέπει να αποδέχεται το διεθνές δίκαιο και να μην απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο.  

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli).

Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.

Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

euronews

AdminAdmin