Ελληνικά
Giriş Tarihi : 06-01-2023 14:29

Η Βουλγαρία ενέκρινε δύο Μνημόνια Κατανόησης με το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας

Η Βουλγαρία ενέκρινε δύο Μνημόνια Κατανόησης με το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

Η Βουλγαρία ενέκρινε δύο Μνημόνια Κατανόησης με το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας© Παρέχεται από: capital.gr

Το πρώτο μνημόνιο θα συναφθεί σε εφαρμογή κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αποθήκευση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού, κάθε χώρα που δεν διαθέτει υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στο έδαφός της πρέπει να διατηρεί στρατηγικά αποθέματα ίσα με το 15% της ετήσιας κατανάλωσής της σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι Έλληνες προμηθευτές θα μπορούν να δεσμεύουν την ικανότητα έγχυσης και εξόρυξης στη βουλγαρική εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Σίρεν για μέγιστο συνολικό όγκο αποθήκευσης 0,7 TWh (τεραβατώρα). Με τη σειρά τους, οι χρονοθυρίδες και η χωρητικότητα αποθήκευσης, καθώς και η αντίστοιχη ικανότητα επαναεριοποίησης από τερματικούς σταθμούς στη Δημοκρατία της Ελλάδας, μπορούν να δεσμευτούν από Βούλγαρους προμηθευτές. Θα χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο με μέγιστη συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης 2,0 TWh.

Στο πλαίσιο ενός δεύτερου Μνημονίου Κατανόησης, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής πετρελαιαγωγού που θα ενώνει την Αλεξανδρούπολη με το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς. Το μνημόνιο θα συναφθεί για 12 μήνες και θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή του από την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

LMLM

LM