Σε απογευματινή ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα διαβουλευτεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους για την ιδέα της χρήσης του πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου της Γαλλίας για την προστασία της ηπείρου απέναντι στις απειλές της Μόσχας
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής την Τετάρτη, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή υποστήριξη του Κιέβου και ισχυρότερες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνατότητες και δηλώνοντας ότι "η Ρωσία έχει γίνει σήμερα, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη".
Αφού έθεσε το πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, ο Μακρόν δήλωσε: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο σύμμαχός μας, άλλαξαν τη θέση τους σε αυτόν τον πόλεμο, υποστηρίζοντας λιγότερο την Ουκρανία και αφήνοντας αμφιβολίες για το τι θα επακολουθήσει".
Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Πρέπει να πούμε ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή".
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μην είναι πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος σε θέματα ασφάλειας. Ειπε χαρακτηριστικά: "Θέλω να πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό μας, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο αυτό να μην ισχύει", προτρέποντας την Ευρώπη να γίνει πιο ανεξάρτητη από τον μακροχρόνιο σύμμαχό της.
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η σημερινή παγκόσμια τάξη διαταράσσεται και "η ειρήνη δεν μπορεί πλέον να διασφαλιστεί στη δική μας ήπειρο", προσθέτοντας ότι "η Ουκρανία έχει γίνει μια παγκόσμια σύγκρουση".
Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα διαβουλευτεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους για την ιδέα της χρήσης του πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου της Γαλλίας για την προστασία της ηπείρου απέναντι στις απειλές της Ρωσίας.
Την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στην άμυνα και την Ουκρανία.
Νωρίτερα την Τετάρτη, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι καλωσόρισε το "τεντωμένο χέρι" του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έγραψε επιστολή στον Αμερικανό ομόλογό του.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Παρίσι, η Σοφί Πριμάς δήλωσε ότι "είναι καλό που ο διάλογος μπορεί να ξαναρχίσει σε κατάλληλη βάση".
"Στεκόμαστε δίπλα στον πρόεδρο Ζελένσκι σε αυτή την επιλογή", πρόσθεσε.
Σε ομιλία του στο Κογκρέσο μετά την καταστροφική συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι του είχε γράψει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό και θα δεχόταν μια κρίσιμη συμφωνία ορυκτών με τις ΗΠΑ για να διευκολυνθεί αυτό.
Ο Μακρόν, εν τω μεταξύ, μίλησε τηλεφωνικά διαδοχικά με τον Τραμπ και τον Ζελένσκι και επανέλαβε "την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για την επίτευξη μιας σταθερής και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία", ανέφερε το γραφείο του, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη συζήτηση με τον Τραμπ.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κίρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ηγούνται μιας πρωτοβουλίας για την συγκρότηση μιας ειρηνευτικής δύναμης μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να εισβάλει ξανά, εάν η Μόσχα και το Κίεβο καταλήξουν σε εκεχειρία για να σταματήσει η εισβολή της Ρωσίας, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
euronews