Avrupa
Giriş Tarihi : 05-12-2024 12:27

AB, Afganistan'da kadınlara tıp eğitimini yasaklayan Taliban'ı kınadı

AB, Afganistan'da kadınlara tıp eğitimini yasaklayan Taliban'ı kınadı

Kadın stajyer ebe ve hemşirelerin, Afgan kadınların haklarını kısıtlayan Taliban tarafından derslere katılmamalarının emredildiği bildirildi.

Avrupa Birliği, Çarşamba günü Taliban'ı Afganistan'da kadın ve kız çocuklarının ebe ve hemşire olarak eğitim almalarını yasaklaması sebebiyle kınadı.

Medyada yer alan haberlere göre Taliban, kadın ve kız çocuklarına yönelik tıp eğitimi veren bazı kurumların bir sonraki duyuruya kadar ara vermelerini isterken, ebelik ve hemşirelik kursiyerlerine de çarşamba günü itibarıyla derslere katılmamaları yönünde bildiri geçti.

Yasağın ülke genelinde yaklaşık 17.000 kadın kursiyeri etkilediği düşünülüyor. Taliban tarafı ise ne bu yönde bir emir verdiklerini doğruladı ne de haberlere yanıt verdi.

Ağustos 2021'de iktidarı ele geçirmesinden bu yana Taliban, kız çocuklarının lise ve üniversiteye gitmelerini yasakladı ve kadınların hak ve özgürlüklerini çeşitli şekillerde kısıtladı.

AB, Taliban'ın bildirilen son kararının Afganistan'da temel insan haklarının bir başka "dehşet verici ihlali" ve kadınların eğitimine yönelik "haksız bir saldırı" olduğunu vurguladı ve ülke yöneticilerine bu politikadan dönülmesi çağrısında bulundu.

Yapılan açıklamada "Avrupa Birliği, Afganistan'daki insani krizin derinleşmesi ve halkın çektiği acıların daha da şiddetlenmesi de dâhil olmak üzere, bu karara ve geniş kapsamlı sonuçlarına ilişkin güçlü endişelerini ifade etmektedir" denildi.

Afganistan'daki üst düzey bir sağlık yetkilisi, askıya alma kararının kalıcı hale gelmesi halinde ülkenin Taliban'ın kontrolü dışında büyük sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "Kadınlar eğitilmezse, kırsal bölgelerde anne ve çocuk ölüm oranı artacaktır" dedi.

Yetkili ayrıca "Kadın hastalara hizmet vermek için yeterli personel olmayacak" diye ekledi. "Uzak il ve ilçelerde hizmet veren STK'lar hala doktor, ebe, hemşire ve diğer kadın personel sıkıntısı çekiyor."

'Tahammül edilemez'

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre Afganistan, her 100.000 doğumda 620 kadının hayatını kaybetmesiyle dünyanın en kötü oranlarından birine sahip.

Ağustos ayında Taliban, yüzlerini göstermelerini ya da toplum içinde konuşmalarını yasaklayan yeni "ahlak ve erdem yasalarını" yürürlüğe koydu.

Afganistan'daki BM misyonunun başında bulunan Roza Otunbayeva, o dönemde yaptığı açıklamada, yürürlüğe giren yeni yasaların, kadın ve kız çocuklarının haklarına yönelik "zaten tahammül edilemez olan kısıtlamaları" genişlettiğini söylemişti.

BM'den yetkililer daha önce Taliban'ın Afganistan'ın meşru yöneticileri olarak resmen tanınmasının, kadın ve kız çocuklarına yönelik kısıtlamalar yürürlükteyken neredeyse imkansız olduğunu açıklamıştı.

Taliban, "İslami şeriat hukuku doğrultusunda kadın haklarına saygı duyduklarını" söylüyor.

Örgütün en üst düzey lideri Hibetullah Ahundzade geçen yıl yaptığı bir açıklamada, Afgan kadınlarının kamusal alanlardan, eğitimden ve çoğu işten men edilmelerini öngören kararnamelere rağmen "rahat ve müreffeh" bir yaşam sürdüklerini öne sürmüştü.

Ancak Kabil'deki Taliban rejimi, İslam'ı yorumlayış biçimleri nedeniyle dini otoritelerin tepkisini çekmiş, pek çok uzman kadın haklarına yönelik baskıların dinin ilkeleriyle uyumlu olmadığına vurgu yapmıştı.

euronews

LMLM

LM