Avrupa
Giriş Tarihi : 09-02-2023 11:27

AB, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım için Bağışçılar Konferansı düzenleyecek

AB, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım için Bağışçılar Konferansı düzenleyecek

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bu hafta meydana gelen yıkıcı depremin ardından Türkiye ve Suriye halkına destek amacıyla bir Bağışçılar Konferansı düzenlemeyi planladıklarını açıkladı.

Etkinliğe Mart ayında Brüksel'in ev sahipliği yapacağı belirtildi. Konferansa Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi ile AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten İsveç'in Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell birlikte başkanlık edecek.

Türk makamlarıyla koordinasyon halinde düzenlenecek olan Bağışçılar Konferansı ile uluslararası toplumu harekete geçirmesi amaçlanıyor. 

AB üye devletleri, komşu ülkeler, Birleşmiş Milletler üyeleri, uluslararası finans kuruluşları ve diğer ilgili paydaşlara açık olacağı belirtilen konferansta depremden etkilenen bölgelere yardım çalışmalarının desteklenmesi için kaynak yaratılması hedefleniyor.

"AB sizi destekleyecek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, depremlerin yıkıcı etkisi karşısında sarsıldıklarını, şu anda önceliğin zamana karşı yarışarak enkaz altından mümkün olduğunca fazla kişinin hayatını kurtarmak olduğunu belirtti.

Von der Leyen, "Türk halkına ve Suriye halkına şu mesajı gönderiyoruz; AB sizi destekleyecek. Böyle bir trajedi karşısında hiç kimse yalnız bırakılmamalıdır." ifadesini kullandı.

İsveç Başbakanı Kristersson da depremlerin yakın geçmişte örneği görülmeyen büyüklükte olduğunu belirterek, "Depremin etkileri gerçekten korkunç." görüşünü paylaştı.

Kristersson, AB'nin yardımının böyle zor bir zamanda Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yetmesini arzuladıklarını kaydetti.

Son açıklanan resmi verilere göre 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde can kaybı 9 bin 57, yaralı sayısı 52 bin 979, yıkılan bina sayısı ise 6 bin 444 oldu.

LMLM

LM